10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Adolescentă dispărută în Munţii Retezat, căutată de zeci de oameni

UPDATE. Adolescentă dispărută în Munţii Retezat, căutată de zeci de oameni

UPDATE. 13:50: Adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat a fost găsită într-o tabără de vară organizată de un preot.

Preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru, a solicitat Direcţiei pentru Protecţia Copilului Hunedoara ca şase copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, instituţionalizaţi în centrul de plasement din Lupeni să fie lăsaţi în Tabăra de Vară Retezat 2014, alături de alţi copii din cadrul parohiei.

"Cei şase adolescenţi au fost luaţi în grijă de preot în tabăra care a avut loc în zona Haţeg-Retezat, Poiana Pelegii, cu traseu spre lacul Bucura, în perioada 19-21 august. În 21 august am fost anunţaţi despre dispariţia fetei şi tot atunci au început căutările", a declarat inspectorul DGASPC Hunedoara Cristina Sav.

Potrivit acesteia, adolescenta dispărută nu are probleme de sănătate, nu este un "copil problemă", a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare şi nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

"Adolescenta este un copil obişnuit, cu rezultate satisfăcătoare la şcoală pentru un copil instituţionalizat. Media 10 la purtare şi faptul că nu a plecat niciodată nemotivat din centrul de plasament indică faptul că este un copil bun, care nu a creat probleme. Ea face parte dintr-o familie monoparentală din Valea Jiului şi a fost preluată de la mamă în sistem de protecţie din cauza condiţiilor precare de trai ale familiei", a spus inspectorul DGASPC Hunedoara.

Potrivit acesteia, este o procedură obişnuită ca parohiile sau ONG-urile să solicite preluarea copiilor pentru a-i duce în tabere sau excursii şi că aceştia sunt încredinţaţi potrivit legislaţiei în vigoare, până acum nefiind înregistrate incidente în judeţul Hunedoara.

Adolescenta de 14 ani, dispărută în urmă cu două zile în Parcul Naţional Retezat, a fost căutată, vineri dimineaţă, de peste 60 de salvamontişti, jandarmi montani, pompieri şi pădurari, cu câini de salvare şi cu bărci pneumatice, transmite Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, Lucian Stoichiţoiu, vineri dimineaţă s-a activat Comandamentul operaţional sub coordonarea Prefecturii Hunedoara în cazul fetei dispărute, formându-se 14 echipe pentru căutarea acesteia.

"Un număr de 61 de persoane – salvamontişti, jandarmi montani, pompieri şi pădurari – s-au grupat în 14 echipe şi o caută pe adolescenta dispărută. Pompierii folosesc două bărci pneumatice lansate pe Lacul Gura Apei, iar echipajele care caută în munţi folosesc doi câini de salvare antrenaţi special pentru căutarea persoanelor dispărute. Căutările au fost extinse în zona Poiana Telegii, râului Şes, Merila şi Brădăţel", a spus Lucian Stoichiţoiu.

Adolescenta este de la un centru de plasament din Lupeni, iar când a dispărut, în urmă cu două zile, mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeţie spre Lacul Bucura din Munţii Retezat.

Adulţii care însoţeau grupul de copii au anunţat abia joi autorităţile despre dispariţia fetei, după ce miercuri au căutat-o prin munţi, însă fără niciun rezultat.

În cursul zilei de joi, adolescenta a fost căutată de mai mulţi salvamontişti şi jandarmi montani, operaţiunea fiind întreruptă din cauza întunericului.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...
Ultima oră
Pe aceeași temă