13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAdomniței acuză PSD-ul de fariseism. Care este motivul

Adomniței acuză PSD-ul de fariseism. Care este motivul

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei (PNL), îi cere premierului să introducă autostrada Moldova-Transilvania pe locul doi în ordinea priorităţilor, întrucât realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş după anul 2020 ar fi o catastrofă din punct de vedere social și economic pentru Moldova și acuză PSD de fariseism, potrivit Mediafax.

Cristian Adomniţei a declarat, marţi, că, în ultima formă a Masterplanului General de Transport, autostrada Moldova-Transilvania a dispărut de pe lista priorităţilor şi că astfel Iaşiul şi Moldova sunt condamnate la izolare.

“În ceea ce priveşte prioritizarea proiectelor rutiere până în anul 2020, pe primul loc se află autostrada Sibiu-Piteşti, cea mai înţeleaptă decizie, iar pe locul doi se află autostrada Bacău-Paşcani. Moldova nu este săracă pentru că nu are autostradă între Bacău şi Paşcani, ci pentru că nu este legată de Transilvania. Realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş ar putea să înceapă abia după anul 2020, ceea ce este o catastrofă din punct de vedere social şi economic pentru toată Moldova”, a declarat Adomniţei.

Citește și: Şova: I-am dat autostrada Iaşi-Târgu Mureş lui Fenechiu, spune că o face în parteneriat public-privat

Mai mult, preşedintele CJ Iaşi a susţinut că, după anul 2020, nici nu va mai fi posibilă finanţarea din bani europeni a autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, pe fondul restrângerii numărului de coridoare prioritare de transport pe reţeaua TEN-T.

“În acest moment, autostrada Moldova-Transilvania face parte din această reţea de coridoare prioritare pentru Uniunea Europeană, însă numărul coridoarelor se va micşora după 2020. Dacă nu reuşim să începem construcţia cu bani europeni a acestei autostrăzi până în 2020, pierdem singura şansă de a face această investiţie cu fonduri europene”, a afirmat Cristian Adomniţei.

Preşedintele CJ Iaşi a spus că ultima variantă a Masterplanului General de Transport, în care autostrada Iaşi-Târgu Mureş nu este trecută ca prioritate, este “dovada clară a fariseismului şi minciunii grosolane ale PSD şi ale premierului Ponta”.

“De fiecare dată când a fost la Iaşi, premierul Victor Ponta a promis că autostrada Moldova-Transilvania este prioritară pentru România. Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat la Iaşi, în preziua Unirii Mici, pe 23 ianuarie în acest an”, a afirmat şeful CJ Iaşi.

Citește și: Revoltă la Iași: „Moldova vrea autostradă“

Totodată, şeful CJ îi solicită liderului PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, să susţină autostrada Moldova-Transilvania, chiar dacă “acest lucru intră în coliziune cu şefii lui de partid”.

Varianta actualizată a Master Planului de Transport, realizată în urma dezbaterilor publice, prevede construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă, până în 2030, dublu faţă de nivelul stabilit în formula iniţială a strategiei.

După dezbaterea publică a fost propusă construcţia unor sectoare de autostradă care figurau iniţial ca drum expres, respectiv Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Târgu Mureş-Târgu Neamţ (ultimul ca autostradă construită în mai multe etape), potrivit Ministerului Transporturilor.

Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă