16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAdomnitei, dat afara din Guvern

Adomnitei, dat afara din Guvern

Premierul Tariceanu l-a demis ieri pe ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, nominalizadnu-l pentru acest post pe secretarul de stat Anton Anton, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica.

Primul ministru a motivat acest gest prin "atitudinea" pe care ministrul a avut-o in Parlament, "unde nu a sustinut suficient punctul de vedere al Guvernului" impotriva proiectului de lege de majorare a salariilor profesorilor. "Prin votul dat pentru acest proiect, Adomnitei a dat sperante desarte ca lefurile vor fi majorate, desi stia ca Guvernul nu are surse financiare pentru aceasta crestere", a explicat Tariceanu. De altfel, premierul declara luni seara, la o emisiune televizata, ca ministrul Educatiei ar trebui sa plateasca pentru pozitia sa in Camera Deputatilor, anticipand gestul de demitere. Tariceanu s-a aratat revoltat si de folosirea de catre ministru, la nunta sa, la sfarsitul acestei saptamani, a unui elicopter MIRA.

 

Adomnitei s-a plans colegului sau de partid Cristian David, ministrul MIRA, ca nu ajunge la timp la nunta si a facut comanda pentru un elicopter din dotarea Politiei Romane. "Ministrul va trebui sa suporte consecintele politice ale gestului sau. Daca se confirma, cred ca este o atitudine care nu are ce cauta la un minister, de a folosi un elicopter care, daca nu este particular, banuiesc ca ar apartine unei structuri de stat. Am sa verific", a spus Tariceanu. Premierul s-a enervat cand a aflat ca Adomnitei persista inca, luni seara, in declaratiile sale nonsalante potrivit carora nu vede nici o problema in a folosi un mijloc de transport al unei institutii publice in interes personal. Mai mult, Adomnitei a fost tinta criticilor liderilor liberali in sedinta de luni a Biroului Permanent Central, vicepresedintele Ludovic Orban cerandu-i demisia pentru inconsecventa manifestata in Parlament fata de legea majorarii salariilor profesorilor: mai intai a criticat-o, apoi a votat-o.

 

Ministrul "nu a fost in stare sa se apere decat monosilabic", fiind mai mult ocupat sa se joace cu telefonul, sustin surse liberale. Ministrul Cristian Adomnitei a fost autorul unor nenumarate gafe de cand a preluat portofoliul, din aprilie anul trecut. De notorietate este folosirea angajatelor MEdC pentru organizarea nuntii sale, apoi umilirea in fata unor elevi de clasa a cincea care au descoperit ca ministrul nu stie cate stegulete sunt pe steagul UE. Adomnitei a dat vina pe consilierii sai. De altfel, intr-un interviu, ministrul recunostea ca nu si-a dorit acest post, ca nu stapaneste aceasta functie, dar nici nu-si propune sa schimbe situatia. Demiterea lui Adomnitei s-a dorit si un avertisment pentru secretarii sai de stat, care au gestionat defectuos majorarea salariilor profesorilor.

 

De la cercetare la educatie
Profesorul doctor inginer Anton Anton a fost numit in functia de ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului. In perioada 2005-2006 a fost secretar de stat pe probleme de cercetare si ulterior, pana in prezent, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica, institutie in coordonarea MEdCT. Este absolvent al Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara, cu diploma de merit. Pe langa functia de conducere de la ANCS, profesorul Anton este si prorector al UTCB. Noul ministru, care s-a nascut la Timisoara si are 59 de ani, este membru al PNL din anul 1996. Potrivit declaratiei de avere, noul ministru detine, impreuna cu sotia, doua locuinte, una in Bucuresti si alta in Voluntari, un teren intravilan de 900 de metri patrati in Voluntari, doua autoturisme si are un depozit bancar de 6.000 de euro.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă