15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialAdriean Videanu și Ilie Sârbu, audiați la DNA , în dosarul patronului...

Adriean Videanu și Ilie Sârbu, audiați la DNA , în dosarul patronului Interagro

UPDATE 12.45: Ilie Sârbu a ajuns la DNA, unde este audiat, în dosarul de evaziune în care sunt implicați Bunea Stancu și Ioan Niculae. Acum , procurorii anchetează evaziune fiscală și spălarea a circa 10 milioane de euro, printr-un off-shore,spun pentru Romania libera, surse apropiate anchetei.  

În același dosar, a fost audiat, luni, în calitate de martor, şi Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. Acesta a refuzat să facă orice declaraţie, la ieşirea din sediul DNA.

—-

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, este audiat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar în care este implicat și omul de afaceri Ioan Niculae, recent eliberat condiționat din închisoare. Surse judiciare au precizat, pentru România liberă, că este vorba de un dosar în care DNA a efectuat percheziții în luna iulie, iar la sediul DNA este așteptat și Ilie Sârbu, vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi și socrul lui Victor Ponta. 

La intrarea în sediul DNA, Videanu a spus că este martor și că nu știe nimic despre dosarul în care va fi audiat. 

În acest dosar, s-a început urmărirea penală în luna iulie pentru Gheorghe Bunea Stancu, baronul de Brăila, omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, și alți trei șefi din cadrul Interagro. 

În 2009, Ioan Niculae a încercat să corupă funcționari publici și demnitari ai statului, pentru a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO, arătau, în luna iulie, procurorii anticorupție. 

Citește și: EXCLUSIV. Omul de afaceri Ioan Niculae, eliberare SUSPECTĂ, după șase luni de închisoare

În perioada 2008 – 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază prestaţii neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de către firma respectivă, conform DNA. 

La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost “trecute” formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicaţiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip “off shore” din Insulele Virgine. Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul suspecţilor Bărac Viorel şi Guţă Adriana, care au semnat contractul şi s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar – contabile pentru a crea aparenţa de îndeplinire a prestaţiilor.

Suspecţii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea Nicoleta Mariana care, din dispoziţia suspectului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma respectivă.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală a fost iniţiat şi coordonat de suspectul Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

În prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.
Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.

În acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării Hotărârii de Guvern.

Videanu este cercetat și în dosarul ANRP, cunoscut ca și Bica 2. Dosarul a fost trimis de DNA în instanță în 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie — 6 februarie. 

 

 

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă