21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAEP: câţi bani pot primi partidele pentru alegerile din 2016

AEP: câţi bani pot primi partidele pentru alegerile din 2016

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice valorile absolute ale limitelor pentru donaţii, împrumuturi şi cotizaţii prevăzute de Legea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care arată că donaţiile primite de un partid politic nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Astfel, pentru anul 2016 valoarea maximă a donaţiilor primite de un partid nu va putea să depăşească suma de 26.258.450 lei. 

Potrivit unui comunicat al AEP, citat de Agerpres, aceste valori absolute ale limitelor pentru donaţii, împrumuturi şi cotizaţii au fost stabilite avându-se în vedere un salariu minim brut pe ţară pentru 2016 de 1.050 lei şi veniturile prevăzute la bugetul de stat pentru acest an de 105.033.800.000 lei, conform legislaţiei în vigoare. 

Ca urmare, donaţiile primite de un partid politic nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donaţiilor primite de un partid politic nu poate depăşi suma de 26.258.450 lei. 

Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donaţiilor primite de la o persoană fizică nu poate depăşi 210.000 lei. 

De asemenea, donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donaţiilor primite de la o persoană juridică nu poate depăşi 525.000 lei. 

Suma totală primită de un partid politic ca donaţii confidenţiale nu poate depăşi echivalentul a 0,006% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donaţiilor confidenţiale nu poate depăşi 6.302.028 lei. 

Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv, iar pentru anul în curs valoarea maximă a împrumuturilor primite de un partid politic nu poate depăşi suma de 26.258.450 lei. 

Potrivit sursei citate, sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Banii care fac obiectul împrumuturilor primite de un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. 

Conform AEP, suma cotizaţiilor plătite într-un an de un membru de partid nu poate depăşi 48 salarii minime brute pe ţară. Pentru acest an valoarea maximă a cotizaţiilor primite de un partid politic de la un membru nu poate depăşi suma de 50.400 lei. 

AEP a făcut publice valorile absolute ale limitelor pentru donaţii, împrumuturi şi cotizaţii prevăzute de Legea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, pentru anul 2016, în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărâre de Guvern. 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă