10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAglomeraţie la Centrele pentru Transfuzii Sanguine, în urma tragediei din clubul Colectiv

Aglomeraţie la Centrele pentru Transfuzii Sanguine, în urma tragediei din clubul Colectiv

Numărul donatorilor de sânge a crescut, luni, în Arad, Galaţi şi Timişoara, după ce zeci de oameni s-au prezentat la Centrul pentru Transfuzii Sanguine, ca să ajute victimele incendiului care s-a petrecut, vineri, în clubul Colectiv din Capitală, scrie Mediafax. 

Arad

Reprezentanții Centrului pentru Trasfuzii Sanguine (CTS) Arad au declarat că, luni, până la ora prânzului, peste 60 de persoane au donat sânge, formându-se cozi, în condițiile în care într-o zi obișnuită sunt aproximativ 40 de donatori.

Reprezentanții CTS spun că numărul mare de donatori se înregistrează “pe fondul emoțiilor” provocate de accidentul din București, iar majoritatea celor care s-au prezentat luni au fost tineri.

Sângele colectat nu va fi trimis, însă, la București, pentru că acolo va ajunge sânge de la centrele mai apropiate.

Totuși, reprezentanții CTS spun că valul de donatori este bine-venit, în condițiile în care în ultima perioadă s-a înregistrat o criză de sânge la Arad, iar în prezent consumul spitalelor este asigurat.

Galaţi

La Centrul de Transfuzii din Galaţi au venit să doneze sânge, luni, de la primele ore ale dimineţii, peste 150 de persoane impresionate de tragedia de la clubul Colectiv, care doresc să îi ajute pe răniţii aflaţi în spitalele din Capitală.

“Este o mobilizare exemplară şi le mulţumesc celor care au venit. Chiar i-am rugat pe unii să vină eşalonat, în zilele următoare, pentru că timp de o lună va fi nevoie de sânge. Sunt peste 150 de persoane care au venit să doneze sânge pentru răniţii de la Bucureşti, în condiţiile în care, în medie, pe zi avem 80-90 de donatori”, a declarat, luni, directorul Centrului de Transfuzii din Galaţi, Camelia Stoichicescu.

Ea a precizat că, luni dimineaţă, au fost trimise de la Galaţi cu o ambulanţă către spitalele din Capitală o sută de pungi de plasmă şi 50 de pungi de crioconcentrate, iar în următoarele zile vor fi trimise şi trombocite pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv.

Timişoara

Numărul donatorilor de sânge a crescut, în urma tragediei de la clubul bucureştean Colectiv, şi la Centrul de Transfuzii din Timişoara, unde s-au prezentat, luni, cu aproximativ o sută de persoane în plus faţă de cei 70-80 de donatori care merg zilnic la instituţie, majoritatea fiind tineri.

Directorul Centrului de Transfuzii din Timișoara, Cristina Ghiocel, a declarat că, luni, la instituţie au venit cu aproximativ o sută de persoane în plus faţă de numărul obişnuit de donatori.

“Avem aproximativ o sută de persoane în plus față de cei 70-80 de donatori care vin zilnic. Cei veniți în plus sunt tineri, majoritatea. Le-am spus să vină și mâine (marţi – n.r.) și în zilele următoare, să nu se îmbulzească toți într-o zi”, a spus Cristina Ghiocel.

Ea a arătat că recipientele cu sânge vor fi stocate și, în cazul în care este nevoie de ele, vor fi trimise la București. “Punem recipientele în stoc și, dacă cei de la București fac solicitare, le trimitem. Dacă nu e nevoie și nu primim solicitări, vom folosi sângele pentru pacienții de la Timișoara”, a afirmat Cristina Ghiocel.

Directorul Centrului de Transfuzii din Timișoara a adăugat că, deocamdată, nu s-a primit, la Timișoara, o solicitare pentru a ajuta spitalele din București cu rezerve de sânge.

Centrul de Transfuzii din Timișoara este deschis de luni până vineri, între orele 8.00 şi 12.30, însă datorită numărului mare de donatori prezenți, luni acesta va rămâne deschis până în jurul orei 15.00.

Giurgiu

Aproximativ o sută de jandarmi din Giurgiu şi soţiile lor vor dona sânge în aceste zile pentru victimele incendiului din clubul Colectiv, dar şi pentru alţi oameni care au nevoie de transfuzii.

“Jandarmii giurgiuveni întotdeauna au fost alături de cei care trec prin momente grele și au nevoie de transfuzii de sânge, dar de data aceasta mobilizarea a depășit porțile instituției pentru că și soțiile jandarmilor s-au oferit să meargă alături de soții lor pentru a dona sânge, unii jandarmi au venit chiar din concediu pentru a dona sânge”, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a IJJ Giurgiu, Nicoleta Beianu.

Ea spune că acțiunea de donare de sânge a jandarmilor giurgiuveni a început luni, în municipiul Giurgiu, și va continua eșalonat și în zilele următoare pentru a evita aglomerația la centrul de donare.

Constanţa

La Centrul de Transfuzii din Constanța s-au prezentat, luni, peste 300 de persoane pentru a dona sânge pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv, în timp ce media unei zile obişnuite este de aproximativ 50 de donatori, potrivit Mediafax.

“De obicei ne rugăm să vină lumea la donare. Media noastră este 50 de persoane zilnic. Astăzi (luni – n.r.) au fost peste 300 de persoane. Dintre acestea, 10-15 au renunțat pe parcurs, dar i-am rugat să vină și zilele următoare, pentru este nevoie de sânge permanent”, a afirmat Alina Dobrotă.

Ea a precizat că a trimis produse sanguine la București la numai câteva ore după tragedia de la clubul Colectiv, înainte ca acest lucru să fie solicitat.

“Oamenii au venit la mobilizarea făcută prin intermediul mass-media. Avem nevoie de produse sanguine și aici, dar ținem legătura cu colegii din București. Am trimis produse sanguine la București înainte de a veni solicitarea. În noaptea de vineri spre sâmbătă, Constanța a fost primul centru care a reacționat. Am văzut la televizor ce s-a întâmplat, am luat legătura cu colegii mei și deja în jurul orei 3.00 a plecat ambulanța cu produse sanguine la București”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii Constanța.

Procesul de donare de sânge la Constanța este în plină desfășurare, programul Centrului de Transfuzii fiind prelungit pentru a face față tuturor solicitărilor.

Vineri seară, în clubul bucureştean Colectiv, 30 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite, în urma unui incendiu declanşat de la artificii aprinse în faţa scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity.  

În prezent, 137 de oameni care au fost răniţi sunt internaţi în spitalele din Bucureşti. Dintre aceştia, 27 sunt în stare critică, iar 22 se află la terapie intensivă.

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă