16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri anticipate in Kosovo

Alegeri anticipate in Kosovo

 Kosovarii au început să voteze duminică într-un scrutin legislativ anticipat cu valoare de test pentru premierul în exerciţiu Hashim Thaçi, una dintre mizele principale fiind prezenţa la urne a minorităţii sârbe, considerată crucială în vederea unei apropieri a Priştinei de UE, relatează AFP.

Thaçi, în vârstă de 46 de ani, care se află la putere în Kosovo de şapte ani şi care şi-a condus ţara către independenţa faţă de Serbia în 2008, candidează pentru al treilea mandat consecutiv de premier.

Un fost lider al gherilei separatiste care a ales politica, Thaçi pare să aibă o poziţie fragiliazată de către o situaţie economică dificilă şi o rată a şomajului care afectează 35% din cei 1,8 milioane de locuitori ai ţării, un nivel similar celui înregistrat la sfârşitul lui 2007, atunci când obţinea primul mandat la conducerea Guvernului.

Cele aproximativ 2.300 de secţii de votare au fost deschise la ora 5.00 GMT (8.00, ora României) şi vor fi închise la ora 17.00 GMT (20.00, ora României).

"Sper ca situaţia economică să se îmbunătăţească", a declarat, după ce a votat la Priştina un pensionar, Daut Shalla.

"Guvernul care a condus ţara până acum nu s-a aflat la înălţimea sarcinilor şi trebuie să-l înlocuim", a declarat Nazmi Jashari, în vârstă de 66 de ani.

Thaçi a ancorat Kosovo pe calea apropierii de UE, acţionând în vederea încheierii, în aprilie 2013, a unui acord acord istoric vizând îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale cu Serbia, sub patronajul Bruxelles-ului.

Cu toate acestea, Belgradul refuză în continuare să recunoască independenţa Kosovo, proclamată în mod unilateral de către majoritatea albaneză.

Participarea minorităţii sârbe la acest scrutin este crucială în vederea apropierii Priştinei de UE.

Cei aproximativ 80.000 de sârbi care trăiesc în enclave izolate, în mijlocul unei majorităţi zdrobitoare a albanezilor, se vor prezenta la urne, ca la scrutinele precedente.

Însă în nordul Kosovo, o regiune care se învecinează cu Serbia, în care cei aproximativ 40.000 de sârbi sunt majoritari şi asupra căreia Priştina nu exercită practic niciun control, participarea lor pentru prima dată la un asemenea scrutin rămâne nesigură.

Zece din totalul de 120 de mandate le sunt garantate sârbilor, în cadrul Parlamentului kosovar.

La rândul său, Guvernul sârb, care a deschis în ianuarie negocieri de aderare la UE, a îndemnat comunitatea sârbă să se prezinte la vot.

– Pentru sârbi, votul este "o datorie patriotică"

"Participarea în alegeri (…) este o datorie patriotică pentru fiecare cetăţean sârb care trăieşte în Kosovo", a afirmat Guvernul de la Belgrad într-un comunicat.

Însă cu o zi înainte de vot, sârbii din nordul Kosovo păreau reticenţi

Cele mai citite

Artista Shakira scapă de ancheta de fraudă fiscală din Spania

Un tribunal spaniol a anunţat joi că a clasat cea de-a doua procedură pentru fraudă fiscală deschisă împotriva celebrei cântăreţe Shakira, care a scăpat...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

Remontada cu scandal pe Santiago Bernabeu. Bayern Munchen acuză arbitrajul

Real Madrid a învins-o dramatic, cu scorul de 2-1, pe Bayern Munchen și s-a calificat în finala Champions League, dar nemții acuză că rezultatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă