13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri europarlamentare: 63 de incidente electorale și 17 infracțiuni, la nivel național

Alegeri europarlamentare: 63 de incidente electorale și 17 infracțiuni, la nivel național

Ministerul de Interne anunță că până în prezent, la nivel național, au fost înregistrate 64 de incidente în legătură cu desfășurarea campaniei electorale. Totodată, poliția a fost sesizată cu privire la 17 infracțiuni.

În ceea ce privește incidentele electorale, în majoritatea cazurilor a fost vorba de aspecte legate de afișajul electoral – vorbim de 43 de situații de deteriorare a unor afișe sau bannere electorale sau de afișajul în anumite spații fără acordul proprietarului. 

”În ceea ce privește modul de sesizare evenimentele au fost semnalate astfel: 12 prin apelul de urgență 112, 13 prin intermediul cetățenilor, 3 de la birourile electorale, 11 prin sesizare din oficiu, 20 prin sesizare de la organizațiile politice și 5 prin sesizare de la instituții ale statului.

În 19 județe nu s-a înregistrat niciun incident electoral”, amintește MAI.

Poliția Română a fost sesizată de săvârșirea a 17 infracțiuni în legătură cu desfășurarea campaniei electorale, în toate cazurile desfășurându-se cercetări sub coordonarea Parchetului.

”Până în prezent, au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale – 26 reprezentând încălcări ale legii 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European și 7 ale legii 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 19.000 lei”, mai arată Ministerul de Interne.

Mai puține incidente față de campania din 2009

”Dacă ar fi să ne raportăm la precedenta campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din anul 2009, numărul incidentelor înregistrate este mai redus, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv, inclusiv din punct de vedere al complexului de măsuri de ordine și siguranță publică dispus de conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Odată cu apropierea zilei alegerilor, ne așteptăm la o intensificare a activităților de campanie, referindu-mă aici la manifestări sau mitinguri electorale.

Până în prezent, în țară s-au desfășurat 428 de manifestări electorale, la care structurile Ministerului Afacerilor Interne au asigurat măsuri de ordine publică”, a declarat Monica Dajboj, purtătorul de cuvânt al MAI.

Pentru perioada rămasă până la sfârșitul campaniei, Ministerul Afacerilor Interne, în special prin Poliția și Jandarmeria Română, va crește gradul de vigilență, astfel încât aceste manifestări să se desfășoare cu deplina respectare a prevederilor legale.

Peste 50.000 de cadre MAI, asigură desfășurarea scrutinului

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acționează deja, din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și desfășurarea scrutinului electoral în deplină legalitate.

Trebuie menționat că începând cu data de 10 mai 2014, în paralel cu manifestările dedicate alegerilor europarlamentare, a debutat și campania electorală pentru alegeri parlamentare parțiale în 6 județe și municipiul București, precum și pentru alegeri locale în 19 județe, astfel:

Pentru alegerea primarilor – în 17 localități;

Pentru consilii locale – în 7 localități;

Pentru consiliul județean – în Argeș.

”Conform Planului general de măsuri în domeniul ordinii şi siguranţei publice, aprobat de către viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, s-a realizat repartizarea a 30.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care vor asigura paza celor 18.532 secţii de votare, organizate la nivel național.  Structurile M.A.I. vor prelua paza secţiilor de votare în ziua de 24.05.2014, începând cu ora 18.00.

Pe lângă această activitate, în ziua alegerilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică în întreaga țară, mai ales în zona secţiilor de votare, precum şi securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare pe timpul transportului acestora la birourile electorale județene și Biroul Electoral Central.

Referitor la stadiul activităților organizatorice, vă informez că a început tipărirea celor 20,4 de milioane de buletine de vot și s-a finalizat confecţionarea ştampilelor cu menţiunea VOTAT și a celor 17,7 milioane de timbre autocolante.

Pe măsură ce sunt realizate, buletinele de vot, timbrele autocolante, ștampilele și broșurile cu legislația electorală europarlamentară sunt preluate de către Prefecturile din țară; până la acest moment 16 județe au ridicat deja materialele necesare votării.

Prin grija Ministerului Afacerilor Interne a fost realizat un grafic de distribuire către județe, astfel încât fiecare județ să preia într-o singură zi toate aceste materiale. Se asigură astfel și o economie cu cheltuielile de transport a acestor materiale, care, ulterior, vor fi depozitate în spaţiile asigurate de prefecți.

Până când vor fi preluate de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, buletinele de vot, timbrele autocolante și ștampilele vor rămâne sub paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, începând din această săptămână, la nivelul fiecărui județ va fi demarată o campanie de informare a cetățenilor care constă, printre altele, în postarea a 20.000 de afișe cu mesajul VOTEAZĂ LEGAL. Afișele au fost tipărite de Tipografia ministerului, deci fără costuri suplimentare.

Doamnelor și domnilor,  vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne va acţiona cu fermitate, echidistanţă şi maximă atenţie pe toată perioada rămasă până la alegeri, astfel încât acestea să se desfășoare cu respectarea întocmai a prevederilor legale”, mai transmite MAI.

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă