16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Incidente în mai multe secții din Capitală. 50.000 de angajați ai...

UPDATE. Incidente în mai multe secții din Capitală. 50.000 de angajați ai MAI, în dispozitiv de alegeri

UPDATE. Poliţiştii Secţiei 16 din Capitală verifică un incident care a avut loc într-o secţie de votare din Şcoala nr. 99, în Sectorul 4, unde membri ai altei secţii au vrut să voteze pentru europarlamentare pe listele suplimentare, dar au primit buletine de vot pentru parlamentarele din Colegiul 8.

Potrivit unor oficiali din Poliţia Capitalei, membrii unei secţiei de votare de la Şcoala nr. 99 au mers într-o altă secţie de votare din aceeaşi unitate de învăţământ şi au cerut să voteze pe listele suplimentare pentru alegerile eurparlamentare. Aceştia au constatat însă că au primit buletine de vot pentru alegerile parlamentare parţiale care au loc în Colegiul 8 pentru un mandat de senator.

Comisia de votare de la Şcoala nr. 99, din Sectorul 4 al Capitalei, a sesizat incidentul la Secţia 16 Poliţie, care face verificări în acest caz, pentru a se stabili dacă s-a comis o infracţiune, au precizat sursele citate.

Un alt incident ar fi avut loc la o secţie de votare din Şcoala nr. 169, din Sectorul 6, unde o persoană ar fi introdus în urnă mai multe buletine de vot. Sesizarea este vertificată de poliţiştii Secţiei 20.

UPDATE. La alte patru secții de votare din Sectorul 1 al capitalei a fost oprit procesul de vot, după ce mai multe autocare cu oameni din Dâmbovița au venit la vot. Este vorba despre secțiile 103, 104, 105 și 106.

UPDATE. În urma verificărilor, s-a constatat că persoanele s-au oprit pentru a vota în timp ce mergeau spre serviciu. După 10 minute, votul a fost reluat la cele două secții. 

Procesul de vot, în secțiile 158 și 159 a fist întrerupt. Decizia a fost luată de președinții celor două secții de votare după ce mai multe autocare cu alegători au ajuns să voteze. După primele informații, aceștia ar fi angajați ai unei firme de întreținere.

Peste 50.000 deangajați MAI sunt în dispozitiv. Aproximativ 30.000 asigură paza secțiilor de votare.

În intervalul orar 6.00-7.00, a avut loc predarea secțiilor de votare de către efectivele Ministerului Afacerilor Interne, care au asigurat paza pe timpul nopții, către președinții birourilor electorale, fără nici un fel de probleme.

”La ora 7.00 în întreaga țară a început procesul de votare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Tot astăzi, au loc alegeri parlamentare parţiale în municipiul Bucureşti și în 6 judeţe, precum și alegeri locale parţiale în 17 localități pentru alegerea primarilor, în 7 localități pentru alegerea consilierilor locali, iar în județul Argeș pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

”Referitor la desfășurarea procesului de votare, în videoconferința de ieri, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, a cerut efectivelor M.A.I. să acorde tot sprijinul necesar președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Aceștia au obligația să ia toate măsurile pentru ca procesul electoral să se desfășoare în cele mai bune condiții, fiind responsabili de menținerea ordinii atât în secția de votare, cât și în afara localului de vot, pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri”, a mai subliniat Dajbog.

30.000 de angajați ai MAI păzesc secțiile de votare. Sancțiuni usturătoare pentru cei care încalcă legea

Din ordinul viceprim-ministrului Gabriel Oprea, astăzi în întreaga țară, au fost mobilizați pentru menținerea ordinii și siguranței publice peste 50.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, 30.000 dintre aceștia având ca misiune paza secțiilor de votare.

La sediile secțiilor de votare, este interzisă sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze sau cu cine să nu voteze.

Amenda pentru persoanele care încalcă această interdicție este cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei. Aceeași amendă este prevăzută și pentru continuarea propagandei electorale.

Fără alcool

În spațiul de protecție al secției de votare se interzice consumul și comercializarea de băuturi alcoolice pe durata votării, respectiv de la ora 7 până la ora 21.

Totodată, în Noul Cod Penal sunt prevăzute o serie de infracțiuni electorale sancționate inclusiv cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, cum sunt:

Împiedicarea exercitării drepturilor electorale; Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat; Exercitarea votului fără a avea drept sau folosind un buletin de vot fals ori un act de identitate fals.

Cu aceeași pedeapsă, închisoare de la 6 luni la 3 ani, se sancționează și persoana care votează de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot.

”Toate sesizările referitoare la încălcarea legii vor fi verificate cu maximă atenție și obiectivitate.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a cerut structurilor Ministerului Afacerilor Interne toleranță zero în ceea ce privește sancționarea faptelor care au legătură cu procesul electoral.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, chiar în clădirea în care ne aflăm, a fost activat Centrul Operațional de Comandă cu rol de coordonare și monitorizare a misiunilor efectivelor MAI din întreaga țară.

Comandamente operaționale similare au fost activate în toate județele pentru a asigura intervenţia rapidă la toate sesizările privind incidente electorale sau alte situații de încălcare a legii|”, mai informează Monica Dajbog.

Dreptul de a vota îl au cetăţenii care au vârsta de peste 18 ani, precum și cei 579 de români care împlinesc astăzi 18 ani.

”Vă reamintesc că, în conformitate cu Planul general de măsuri aprobat de către domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea, serviciile de evidență a persoanelor și-au modificat programul de lucru și, inclusiv, astăzi se pot obține documente de identitate până la ora 21”, maia rată purtătorul de cuvânt al MAI.

În cursul zilei de ieri, au fost eliberate peste 14.300 de  documente de identitate. De asemenea, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în ultima săptămână, angajații serviciilor de evidenţă a persoanelor s-au deplasat și în localităţile izolate sau aflate la distanţe mari faţă de birourile de evidență. Au fost organizate aproape 250 de astfel de acțiuni.

Ministerul Afacerilor Interne este mobilizat pentru a gestiona corespunzător orice situație care ar putea apărea până la finalul procesului electoral.

”Așa cum campania electorală s-a desfășurat fără incidente majore în domeniul ordinii și liniștii publice ne dorim ca prin măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, întregul proces electoral să se realizeze în condiții normale și în deplină legalitate.

În cursul zilei de astăzi, vom susține periodic declarații de presă cu privire la aspectele de interes pentru cetățeni referitoare la misiunile structurilor MAI în contextul procesului electoral”, a mai declarat Monica Dajbog.

Cele mai citite

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă