13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegerile din Stefanesti, anulate

Alegerile din Stefanesti, anulate

Biroul Electoral Central a decis anularea alegerilor din data de 1 iunie din comuna Stefanesti, judetul Ilfov, si repetarea acestora pe data de 15 iunie. Motivul a fost ingradirea accesului la vot a circa 2000 din cei peste 4000 de localnici cu drept de vot. Pentru a impiedica eventualele violente intre grupurile PSD si PNG, ieri in localitate au descins peste 400 de scutieri, mascati, jandarmi, politisti. Aseara, pe strazi mai erau doar grupurile PSD, nemultumite de decizia BEC. Este unica decizie de repetare a alegerilor luata de BEC din cele peste 50 de contestatii, desi au existat situatii similare si in alte localitati, ca de exemplu in Sintesti.

Pe deasupra, BEC a oprit reverificarea voturilor nule, desi la Sectorul 5 al Capitalei au fost descoperite peste 700 de voturi anulate ilegal in dezavantajul PD-L si PNL. Tot PSD este acuzat ca a cumparat voturi daruind telefoane mobile. Ministrul de Interne, Cristian David, a sustinut ieri ca toate anchetele penale aflate in desfasurare la stefanesti vor fi finalizate prin rechizitoriu. De asemenea, el le-a reprosat jandarmilor ca "nu au organizat coada la intrarea in sectiile de votare".

 

Comuna Stefanesti era ieri militarizata: peste 400 de scutieri, mascati, jandarmi, politisti erau pe strazile localitatii, pregatite sa intervina in cazul in care grupurile celor doua tabere – PNG si PSD – ar fi inceput violentele dupa ce BEC a anuntat repetarea alegerilor din aceasta localitate.

Potrivit comisarului sef Dan Gheorghe Achim, seful interimar al Politiei Ilfov, aflat la fata locului, misiunea fortelor de ordine era sa tina izolate grupurile "beligerante" ale PSD si PNG, pentru a se evita declansarea conflictelor fizice intre ele . Dupa ce Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat repetarea alegerilor la stefanesti, tabara PSD a inceput sa huiduie, iar cea a PNG sa aplaude. Persoanele din grupul PSD care incitau la violente au fost saltate de fortele de ordine, urcate in dubite si duse la sectiile de politie. Autoritatile i-au anuntat pe toti manifestantii ca protestul lor nu este autorizat si ca, daca nu se disperseaza, pot fi acuzati de tulburarea linistii publice si amendati. In urma anuntului, simpatizantii PNG au plecat acasa, dar cei ai PSD – circa 200 la numar – s-au retras pe un teren particular din fata restaurantului, situat vizavi de sectia de votare numarul 2 din stefanesti. "Noi am ramas cu forte importante pe pozitie tocmai pentru a preveni eventualele violente. Acum verificam daca intr-adevar terenul pe care s-a retras grupul de circa 200 de persoane a PSD este spatiu privat sau spatiu public. Daca este privat si au acordul proprietarului, oamenii pot ramane acolo. Daca nu, vom lua masurile legale" ne-a spus comisarul Achim.

Tot ieri, ministrul de Interne Cristian David ne-a declarat: "Vor fi anchetate toate aspectele: de la suspiciunile de cumparare a voturilor pana la cele de falsificare a cartilor de identitate, care au fost destul de multe. De asemenea, au fost descoperite persoane care nu aveau drept de vot la stefanesti, fie pentru ca nu figurau la Evidenta Populatiei, fie ca aveau interdictie judecatoreasca de a vota. Pana in prezent, exista multe indicii care confirma fraudarea alegerilor" ne-a declarat ministrul David. Reamintim cititorilor ca, la alegerile locale din data de 1 iunie de la stefanesti, grupurile PSD si PNG au intrat in conflict, acuzandu-se reciproc de fraudarea alegerilor in principal prin cumpararea voturilor cu preturi intre 300-800 de euro pe vot, precum si prin fasificarea actelor de identitate.

De asemenea, circa 2000 de persoane nu au putut vota deoarece nu au avut acces in sectiile de votare. Peste 600 de persoane au semnat o petitie in care au acuzat Jandarmeria ca nu i-au lasat sa votaze, in timp ce simpatizantii PSD nu ar fi fost impiedicati. Ministrul David sustine ca, din ancheta administrativa aflata inca in desfasurare, nu rezulta ca fortele de ordine ar fi favorizat vreun grup politic. " Eu le reprosez jandarmilor doar faptul ca nu au organizat coada din afara spatiului de votare. In loc sa organizeze coada, jandarmii i-au lasat liberi, la gramada si alegatorii si-au facut propriile reguli de intrare in sectiile de votare, din cauza carora a iesit scandalul. De interiorul sectiilo de votare raspunde presedintele sectiei, singurul indrituit sa dispusa masuri in spatiul de votare" ne-a declarat ministrul.

DECIZIE
Biroul Electoral Central a decis ieri anularea scrutinului din localitatea stefanesti si repetarea alegerilor pe 15 iunie. Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet a afirmat ca in cazul in care in data de 15 iunie rezultatele alegerilor vor impune un nou tur de scrutin, acesta va fi organizat dupa doua saptamani. Decizia de anulare a alegerilor din stefanesti s-a luat cu 17 voturi "pentru" si un vot "impotriva". Pro Democratia apreciaza ca decizia BEC de anulare a alegerilor de este corecta, insa subliniaza ca aceasta ar trebui aplicata in cazul mai multor circumscriptii electorale de la aceste alegeri.

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă