16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO | PROTESTELE s-au încheiat. Peste 100.000 de români au...

FOTO + VIDEO | PROTESTELE s-au încheiat. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD

UPDATE 22.00 Protestatarii din București și din restul orașelor în care s-au organizat asemenea manifestații au început să plece acasă, frigul și oboseala simțindu-și făcută prezența.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla luni după ce Ministrul Justiției, Florin Iordache, se va întâlni într-o dezbatere publică cu reprezentanții străzii și cu jurnaliștii ce s-au declarat prezenți. 

Pe mediile de socializare au apărut informații cu privire la organizarea unor proteste în locul în care se va ține dezbaterea publică, dar aceste informații nu au fost confirmate de niciun oficial.

UPDATE ora 21.00

Cei peste 50.000 de manifestanți care protestează în București împotriva grațierii și a amnistiei mascate  au ajuns în fața Guvernului României din Piața Victoriei. Se strigă “PSD/Ciuma Roșie”, “Fără grațiere” , “Hoții!”, “DNA/ Să vină să vă ia” “Nu amnistie/Democrație!”. Se cere demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. După circa 20 de minute, protestarii au început să plece acasă. Nu au fost incidente.

La Cluj, numărul protestarilor a ajuns la circa 15.000. În multe orașe din țară au fost proteste masive. La Sibiu – peste 10.000 de protestari, la Timișoara – peste 11.000, la Brașov – circa 3.000 de persoane, la Iași – peste 3.000, la Constanța – peste 1.000 de persoane. În toată țară au ieșit pe străzi peste 100.000 de români care nu vor promovarea ordonanțele grațierii și ale modificării legilor penale, nu vor golirea de conținut a infracțiunilor de serviciu ca abuzul în serviciu și conflictul de interese, iar neglijența în serviciu este total dezincriminată.

Dacă aceste ordonanțe vor fi promovate, se vor închide mii de dosare, iar prejudiciul produs bugetului public de peste 1,5 miliarde de euro NU se va recupera.

UPDATE 20.25  Protestatarii din București au huiduit timp de 10 minute reporterii de la Antena 3 și de la România TV, iar autoritățile au transmis că în stradă au ieșit peste 50.000 de persoane. Coloana de persoane se întinde de pe Bulevardul Magheru până în Piața Victoriei, iar oamenii continuă să vină în stradă.

Video de pe Bulevardul Magheru, unde se scandează “PSD/ Ciuma Roșie!”

În Sibiu se înregistrează cel puțin 10.000 de persoane ieșite în stradă, iar la Timișoara, numărul a ajuns la 11.000.

UPDATE 20.00 Mulțimea de oameni strânsă în București a ajuns la un număr incredibil, de peste 40.000 de persoane ce se îndreaptă către Palatul Victoria. Toți scandează împotriva ordonanțelor. Printre ei se află și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care se manifestă împotriva ordonanțelor. 

În Iași, aproximativ 2.500 de persoane au ieșit în stradă, în Timișoara, 6.000, iar Sibiul a atins un nou record, de 10.000 de persoane.

UPDATE 19.00 Reporterii RL de pe teren au mers cu mulțimea de persoane până în Piața Constituției, acolo unde se află și sediul Ministerului Justiției. Acolo, protestatarii scandează împotriva ordonanței PSD pentru grațiere și amnistie, proiecte făcute de Ministrul Justiției, Florin Iordache. Până acum, aproximativ 30.000 de persoane sunt în stradă, la București. 

De asemenea, proteste cu sute de oameni se realizează și în Galați, acolo unde s-au strâns peste 200 de persoane care strigă în fața Prefecturii.

Citește aici: Protest și la Galați: „Vor să pună batista pe țambal cu dezbaterea, dar dacă vor continua, vom continua și noi să ieșim în stradă!”

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că va participa și ea la miting, afirmând că cei care spun că partidele vor să confiște protestele, spun asta numai pentru a manipula.

Citește aici: Raluca Turcan va participa la protestele de stradă din București: “Este o tradiție pentru apărarea legii”

UPDATE 18.30 Un jandarm a spus reporterului României Libere  că în București sunt  peste 18.000 de persoane  în Piața Universității și participă la protestul împotriva ordonanțelor de urgență privind amnistia și grațierea. Lumea continuă să vină la protest, garniturile de metrou fiind pline cu persoane “înarmate” cu parcarte. Se mărșăluiește calm către sediul CNA, până acum nefiind înregistrat vreun incident. Din mulțime se pot auzi scandări precum “PSD, ciuma roșie” sau “La închisoare, nu la guvernare”. 

Aici puteți vedea transmiterea protestelor de către platforma privesc.eu:

Numeroși oameni veniți la protest și-au luat cu ei și patrupezii canini, făcând aluzie la subiectul dezbătut săptămâna trecută de către postul de televiziune România TV, cum că participanții ar fi primit câte 30 de lei pentru fiecare câine pe care îl au cu ei.

Citește aici: FOTO + VIDEO. Manipulări la RomâniaTV. Cum au reacționat internauții când au aflat că “s-a plătit 30 de lei pentru fiecare câine” prezent la protest


UPDATE 18.15 Mulțimea de persoane din Piața Universității a început să se deplaseze către sediul CNA, iar apoi, către sediul Avocatului Poporului.

UPDATE 18.00  Oamenii au început să se strângă în mai multe orașe din întreaga țară. În București, manifestanții deja au ocupat Piața Universității, peste 6.000 de oameni fiind prezenți pe stradă. Traficul rutier a fost închis între Universitate și Teatrul Național București, mașinile dintre Piața Rosetti către Cișmigiu fiind dirijate de polițiștii de la Circulație.

Și în Constanța, oamenii au ieșit în stradă. Aproximativ 700 de persoane s-au prezentat în fața Prefecturii și strigă împotriva legii grațierii și a amnistiei: “Constanța cere/ fără grațiere”

În Cluj, reporterii România Liberă transmit că s-au strâns peste 10.000 de persoane.


Prin rețele de socializare au fost anunțate mai multe proteste faţă de proiectele de ordonanță de urgență ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale sunt anunţate, duminică, în Capitală şi în alte 19 localităţi din ţară, precum şi în şapte oraşe din diaspora, printre care Paris, Londra sau Bruxelles.

Manifestările au loc  cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte legislative. Manifestanţii au anunțat că vor să “viziteze” Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului, sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului din Piața Victoriei.

“Ne strângem la Universitate duminică începând cu ora 17.00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern”, se arată într-un anunţ pe Facebook. La protest și-a anunțat participarea și filozoful Gabriel Liiceanu.

Peste 10.000 de oameni şi-au anunţat intenţia de a protesta, atât în Capitală, cât şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Alexandria (județul Teleorman), Turda şi Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Londra, Paris, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg şi Zurich.

Contextul în care au fost anunțate protestele

Protestul va avea loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale. Ministrul Justiţiei a anunţat că la dezbatere, programată să înceapă luni la ora 10.00, sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii. Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere. Iniţial, urmau să asculte doar la o declaraţie de presă a ministrului Iordache.

Deși a organizat “consultarea publică”, în urmă cu două zile  ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că nu are de gând să renunțe la promovarea ordonațelor. Se poate interpreta că dezbaterea publică este formală, organizată pentru a putea fi bifată și apoi invocată drept argument de promovare a proiectelor legislative care îi favorează în special pe politicienii penali.

Ministrul Iordache nu a ținut cont nici de avizul negativ dat proiectelor de ordonanță de către Consiliul Superior al Magistraturii; nu a ținut cont nici de criticile președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, nici de cele ale procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Față de aceste două proiecte de ordonanță au fost organizate proteste duminica trecută, 22 ianuarie, când pe străzile Capitalei au mărșăluit peste 28.000 de oameni. De asemenea, au fost proteste atât în alte orașe ale țării, cât și în diaspora.

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent circa 15 minute în rândul protestarilor din Capitală de duminica trecută, a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă atât modul de legiferare cât și conținutul celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Un proiect de ordonanței de urgență  prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani, precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017, zi în care presa a dezvăluit că urma a fi promovată pe ascuns în cadrul ședinței de Guvern, când Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu erau în drum spre SUA (probabil, pentru a spune  apoi că nu au știut de promovarea proiectelor legislative). Motivul declamat de Liviu Dragnea și ministrul Iordache pentru grațierea colectivă a fost supraaglomerarea penitenciarelor, numai că – surprizi!- sunt grațiate prin aceeași ordonanță și pedepsele date cu suspendare. De pedepse cu suspendare au beneficiat în special politicienii, demnitarii, foștii sau actuali parlamentari, între care și Liviu Dragnea.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală care vizează abuzul în serviciu, conflictul de interese, neglijența în serviciu. Prin modificări, se vor decshide dosare penale doar pentru  pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei și numai în urma unei plângeri prealabile care trebuie făcute de “victimă”, în majoritatea cazurilor funcționarii publici – aleși sau numiți- care comit infracțiunile. De asemenea, pentru abuz în serviciu pedeapsa maximă  se reduce  de la şapte la trei ani de pușcărie și se elimină interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate. Neglijența în serviciu este abrogată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă