12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAlina Gorghiu: Codul Fiscal trebuie dezbătut în Parlament

Alina Gorghiu: Codul Fiscal trebuie dezbătut în Parlament

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că PNL doreşte ca dezbaterea Codului Fiscal să se facă în Parlament, susţinând că asumarea răspunderii Guvernului pe noul Cod Fiscal "ar fi o bătaie de joc" , în absenţa unui consens politic.

"Dorinţa noastră este ca această dezbatere pe Codul Fiscal să aibă loc în Parlament. Eu exclud ideea unei angajări, unei asumări de răspundere din partea premierului, pentru că ar fi o bătaie de joc la adresa populaţiei din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ţi angajezi răspunderea pe o proiecţie, în condiţiile în care tu nu ai consensul forţelor politice", a afirmat liderul liberal.

Alina Gorghiu a reiterat că PNL nu s-a opus relaxării fiscale şi a susţinut că, în acest moment, discuţia pe tema măsurilor de relaxare fiscală se poartă între "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-şi pună în ramă un Cod Fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie şi responsabilitatea instituţiei prezidenţiale şi a PNL care ştie ce înseamnă să adopţi în pripă o măsură şi să o compromiţi pentru că nu o pregăteşti".

Gorghiu a arătat că înainte de adoptarea noului Cod Fiscal, dar şi după, PNL a cerut premierului să prezinte studii de impact care să arate că măsurile de relaxare fiscală sunt sustenabile şi nu se va impune, ulterior, schimbarea dispoziţiilor adoptate în noul Codul Fiscal, din pricina absenţei măsurilor de acompaniere a relaxării fiscale.

"Este un şantaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta", a afirmat Gorghiu, criticând gestul premierului de a-şi angaja răspunderea sau de a emite o ordonanţă de urgentă, în contextul în care opoziţia îi cere reexaminarea şi dezbaterea noului Cod Fiscal în Parlament, a susţinut Alina Gorghiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la România TV, că Guvernul are soluţii pentru aplicarea măsurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, dar că "era ideal să existe în acest domeniu un consens politic".

"Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi", a continuat el.

"Am soluţii, miercuri pot să adopt prin OUG…cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt şi cea cu 19% sau altceva, sau pot să merg să-mi angajez răspunderea şi cu siguranţă nu vor avea voturi pentru moţiune de cenzură (…). Mijloace politice şi constituţionale sigur că avem, dar era ideal să existe în acest domeniu al economiei şi al fiscalităţii un consens politic, iar bătălia politică să o dăm pe altceva, nu pe buzunarul românilor", a mai spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Parlamentul se află în vacanţă. Legislativul poate fi convocat în sesiune extraordinară la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, potrivit art.66 din Constituţie.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă