9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAlina Gorghiu, despre modificările la Legea adopţiei

Alina Gorghiu, despre modificările la Legea adopţiei

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat joi, la Brăila, că era mai mult decât necesar proiectul privind de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind adopţia, care prevede simplificarea procedurilor, dar şi un concediu de maximum un an pentru acomodarea între părinte şi copil, adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres

‘Vreau să vă vorbesc despre un proiect care ieri a fost votat şi care mie mi se pare mai mult decât necesar, pentru că a dus la îmbunătăţirea legii adopţiei. Este un proiect favorabil familiilor din România şi este o iniţiativă guvernamentală care s-a bazat pe un proiect al deputaţilor PNL. Trebuie să o felicit pe colega noastră din Bihor, Florica Cherecheş, care a lucrat doi ani de zile pe această iniţiativă legislativă’, a declarat Gorghiu. 

Liderul PNL a precizat că principalele modificări sau amendamente făcute la această lege se referă la concediul de acomodare, care va fi de un an de zile pentru unul dintre părinţii adoptivi, faţă de cel de trei luni, care era stabilit iniţial de Guvern. 

‘Acest concediu este plătit, iar suma lunară oferită părintelui care îşi ia concediu va fi de 1.700 de lei lunar. Toată procedura pentru adopţii este mult simplificată, atât pentru cele interne, cât şi pentru cele internaţionale. Termenul în care un copil poate deveni eligibil pentru adopţii internaţionale a fost redus de la doi ani, al un an, iar termenul de apel în instanţa judecătorească a fost redus de la 30 de zile, la zece zile. Noua formă a legii prevede şi condiţii mai uşoare pentru părinţii adoptivi, care sunt cetăţeni români. Guvernul stabilise că aceştia au dreptul să demareze procedurile de adopţie cu cel mult un an de zile înaintea solicitării, iar în Cameră acest termen s-a redus la şase luni’, a spus Gorghiu. 

Co-preşedintele PNL a catalogat sistemul de adopţie din România până la adoptarea acestei legi ca fiind unul ‘falimentar’. 

‘Aveam în jur de 60 de mii de copii instituţionalizaţi. În perioada 2011-2015, până anul trecut, peste 6.500 de copii au fost părăsiţi în spitalele din România, iar dintre aceştia doar 3.800 au fost declaraţi adoptabili până în septembrie 2015. În acelaşi timp, 1.500 de familii erau atestate ca familii adoptatoare. Cu toate acestea, doar 562 de copii au fost adoptaţi efectiv la nivel naţional şi doar 11 copii au fost adoptaţi la nivel internaţional. Adică, aproape nimic din cât s-ar fi putut face dacă era voinţă în rândul instituţiilor care realmente se ocupă de acest lucru şi toată procedura era simplificată cum este astăzi’, a completat Gorghiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă