9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasada României în Germania îl contrazice pe Victor Ponta: Se pot suplimenta...

Ambasada României în Germania îl contrazice pe Victor Ponta: Se pot suplimenta secțiile

Oficialii ambasadei României la Berlin au cerut înființarea a două noi secții la Munchen și Stuttgart, contrazicându-l astfel pe Victor Ponta, care a spus în timpul confruntării cu Klaus Iohannis că suplimentarea secțiilor nu ar fi permisă de Ministerul Afacerilor Externe din Germania.

“Vreau să fim serioși și să știm despre ce vorbim. Am în față un document legat de votul din Germania. Știți cumva câte secții au fost?”, și-a început aseară candidatul PSD Victor Ponta defensiva în dezbaterea televizată, la capitolul votul din diaspora.

“Câte secții credeți că ar trebui să fie ca să fie în regulă? 10, 20, 50, 100?“, plusează acesta, sfidător.

Documentul ridicat de Victor Ponta din vraful de dosare de pe pupitrul său în timpul confruntării cu Klaus Iohannis, candidatul ACL, era solicitarea Ambasadei României la Berlin trimisă MAE de înainte de primul tur, cu privire la numărul de secții organizate în Germania.
“Reamintim că, potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secții de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale și onorifice,“ citează Ponta din document, cu satisfacție.
Acesta ar fi fost motivul pentru care în Germania s-au organizat doar cinci secții de votare, la Berlin, Bonn, Munchen, Hamburg și Stuttgart, acolo unde sunt localizate ambasada și consulatele României.

Ambasada: “Am solicitat înființarea la Munchen și Stuttgart a câte unei secții de votare suplimentare“

Ce nu a specificat însă Victor Ponta este că regulile comunicate de MAE german nu fac nicio referire la numărul de secții care pot fi deschise în ambasada și consulatele României.
Răspunzând unei solicitări transmise de România liberă, ambasada României la Berlin îl contrazice pe Victor Ponta, care a sugerat aseară că nu se pot deschide alte secții pentru că acest lucru nu ar fi permis de prevederile legale din Germania. Mai mult, ambasada cere deschiderea a două noi secții pentru turul al II-lea, la Munchen și Stuttgart, pentru ca situația din primul tur să nu se repete.

Redăm integral răspunsul transmis României libere de oficialii Ambasadei României la Berlin:

“La Ambasada de la Berlin, la Consulatul General de la Bonn și la Consulatul Onorific de la Hamburg, turul I s-a desfășurat în condiții adecvate, toți cei care s-au prezentat la vot şi-au exercitat acest drept. Problemele cunoscute au apărut la Consulatul General de la München și la Consultul Onorific de la Stuttgart pe fondul prezentei la respectivele secții a unui număr mare de cetățeni. Pe acest fond, în perspectiva turului II, am solicitat și urmează să asigurăm în fiecare din secțiile de votare de pe teritoriul Germaniei, numărul maxim posibil (7) de cabine de vot şi ștampile. Tot pentru fluidizare urmează ca declarația pe proprie răspundere să fie completată înainte de venirea în secția de votare. Am solicitat, deasemenea, înființarea cu precădere în spațiile Consulatelor de la München şi Stuttgart, a câte unei secții de votare suplimentare. De precizat că potrivit reglementărilor germane în vigoare, secții de vot pot fi înființate doar în spațiile reprezentanțelor (ambasada, consulate, consulate onorifice) țărilor în cauză.“
Așadar, deși legislația din Germania nu permite organizarea de secții de votare în afara spațiilor reprezentanțelor diplomatice, aceasta nu impune nicio interdicție cu privire la numărul secțiilor care pot fi deschise în acele spații.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă