20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConstanța: Oamenii se debranșează de la rețeaua de încălzire centralizată. RADET îi...

Constanța: Oamenii se debranșează de la rețeaua de încălzire centralizată. RADET îi amenință cu închisoarea

Împovărați de prețul gigacaloriei – cel mai mare din România –, constănțenii se de­bran­șează în număr mare de la rețeaua de încălzire centralizată. Mulți dintre ei nu mai așteaptă să obțină toate avizele necesare, ci pur și simplu își taie țevile RADET-ului și își instalează centrale proprii. Așa se întâmplă mai ales cu cei care locuiesc la ultimele etaje.

Există însă și exemple de blocuri în care toți locatarii de pe o coloană au desființat-o și și-au instalat centrale cu gaze. Pentru a opri exodul constănțenilor din sistem, conducerea RADET a anunțat că cei care se debranșează ilegal riscă să facă până la trei ani de închisoare. Conducerea RADET atenționează că avizul pentru branșament la rețeaua de gaze este eliberat doar pentru alimentarea mașinilor de gătit, nicidecum pentru centrale.

“Avizul eliberat pentru instalația de gaze pe casa scării este supus aceleiași condiții legale. Nerespectarea prevederilor cuprinse în cele două avize care fac referire la o instalație ce funcționează în mod unitar (branșament de alimentare și instalație de distribuție gaze) intră în sfera de reglementare a art. 3 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții: construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a regle­mentărilor privind proiecta­rea și executarea construcțiilor“.

Conducerea RADET spune că ne­respectarea acesteia constituie infracțiune și cade sub incidența sancțiunilor prevăzute de art. 24 din aceeași lege: „Executarea, fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu neres­pectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b, respectiv lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări. Aceste infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă“.  

Debranșări masive

RADET avea, în anul 2005,  un număr de 89.971 de abonați (din care 86.410 erau apartamente). Numărul lor a scăzut în fiecare an și s-a ajuns, în 2015, la 71.247 abonați, ceea ce reprezintă o scădere cu 20,8%. Dacă în anul 2005 RADET vindea 760.152 de gigacalorii, în 2015 s-a ajuns la numai 456.894 gigacalorii.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă