12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAmericanii își testează arma secretă în România. Rachetele Patriot vor trage în...

Americanii își testează arma secretă în România. Rachetele Patriot vor trage în ținte simulate pe calculator

Militarii Forțelor Terestre americane din Germania aduc în România, în poligonul Capu Midia, sistemul de rachete Patriot, pentru a executa un exercițiu cu ținte simulate pe calculator.

Specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale au precizat, pentru România Liberă, că sistemul Patriot urmează să ajungă în poligonul din județul Constanța, astfel încât exercițiul să înceapă, efectiv, la data de 5 noiembrie.

Teoretic, exercițiul începe la data de 1 noiembrie, dar sunt necesare câteva zile pentru parcurgerea drumului pe calea ferată, din Germania până la Constanța, și pentru instalarea în poligon a sistemului Patriot și a sistemului de rachete Hawk, aflat în dotarea Brigăzii 1 Rachete Sol – Aer a României.

Patriot Shock V este un exerciţiu româno-american la care participă o baterie de rachete HAWK PIP III R şi un sistem Patriot. Cele două detașamente militare vor acționa conform unui scenariu fictiv de apărare antiaeriană.


Citește și: Premieră în istoria relațiilor bilaterale SUA-România: Armata americană a trimis în Constanța sistemul de rachete Patriot

Doar 72 de ore le-au fost necesare militarilor americani din momentul primirii ordinului și până la expedierea sistemului de rachete, pe calea ferată, din Germania în România. Bateria antiaeriană Delta devine astfel primul sistem Patriot care ajunge în România, în întreaga istorie a relațiilor bilaterale.


Este pentru prima oară în istoria colaborării militare bilaterale când un sistem Patriot ajunge în România. Înainte de intrarea României în NATO, în ciuda bunelor relații cu SUA, nici măcar ofițerii români nu se puteau apropia de un asemenea echipament, chiar dacă li se permitea accesul în incinta unor baze americane din vestul Europei.

În zilele următoare, la execițiul de la Capu Midia, 100 de militari români vor testa sistemul Patriot. însă nu vor executa o tragere reală cu acesta. Prezența țintelor aeriene va fi simulată pe calculator, ne-au precizat specialiștii români.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă