11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. ANAF contestă amenda primită pentru ”lista rușinii”

UPDATE. ANAF contestă amenda primită pentru ”lista rușinii”

Autoritatea pentru Protecția Datelor a amendat ANAF cu 16.000 de lei pentru publicarea listei rușinii. Fiscul nu a respectat prevederile legii protecției datelor personale. Lista ANAF cuprinde 187.000 de nume, fiecare persoană apărând cu nume, iniţiala tatălui, prenume şi localitatea de domiciliu. 

UPDATE. Fiscul contesă amenda primită de la Autoritatea pentru Protecția Datelor și susține că a respectat drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice 

”Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptatã de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenției Naționale de Administrare Fiscalã, a organelor fiscale locale și a altor instituții publice, care administreazã creanțe fiscale, obligația de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale. 
ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile si libertãtile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naționalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fãrã a constata vreo abatere privind fondul legalitãții publicãrii listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține cã a identificat probleme tehnice de formã privind modalitatea publicãrii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria paginã și informare incompletã privind prevederile Legii 677/2001”, transmite ANAF într-un comunicat de presă. 

Inspectorii de la FISC susțin că, cu o lună înainte de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificãri contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legalã a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitãrii sau clarificãrii situației fiscale”. 

ANAF mai transmite că, prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicatã stocării seturilor de date deschise livrate de autoritãți și instituții ale administrației publice și evitarea blocãrii sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național. 
Listele debitorilor care înregistreazã obligatii fiscale restante se publicã trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã). Astfel, și de la 1 august 2016, ANAF este obligatã prin lege sã publice listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale la data de 30 iunie 2016. 
În concluzie, ANAF anunță că va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP și va continua sã respecte toate obligațiile legale. 
 

—-

Printre cei care au ajuns pe ”lista rușinii” au fost Regele Mihai, Robert Negoiță, Elena Băsescu, Victor Ciorbea dar și alte persoane cunoscute. În cazul una dintre aceste persoane, Fiscul a recunoscut că datele nu au fost actualizate și astfel, oamenii au fost incluși în această listă, fără să aibă datorii la stat.

Zilele trecute, ministrul Finanțelor declara că ANAF a publicat lista cu persoanele fizice cu datorii de peste 1.500 de lei la stat în baza articolului 162 din Codul Fiscal.

„Publicarea acestor date s-a făcut în baza articolului 162 din Codul fiscal. Este un Cod fiscal intens dezbătut. ANAF nu a făcut decât să aplice prevederile Codului fiscal. În ceea ce privește datele eronate, am constatat două situații. Într-adevăr, sunt situații în care există ceva probleme la calitatea datelor, dar există și o altă situație în care noi am anunțat că vom publica datoriile existente la 1 mai 2016. Faptul că între momentul 1 mai și 15 mai, când au fost efectiv publicate, unii dintre datornici, unii dintre contribuabili au mai plătit, nu poate să se reflecte în datele publicate la 15 mai. (… ) Avem o perioadă de procesare”, a subliniat Anca Dragu, conform Digi24.

După publicarea „listei rușinii”, Autoritatea pentru Protecţia Datelor s-a autosesizat și a verificat dacă Fiscul a respectat legea privind protecţia datelor personale atunci când a publicat lista datornicilor. Așadar, instituția a amendat astăzi ANAF cu 16.000 de lei.

Lista ANAF cuprinde 187.000 de nume, fiecare persoană apărând cu nume, iniţiala tatălui, prenume şi localitatea de domiciliu. 

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă