15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialANALIZĂ. Sunt parlamentari pe viață. Bilanțul activității lor, la 26 de ani,...

ANALIZĂ. Sunt parlamentari pe viață. Bilanțul activității lor, la 26 de ani, este jalnic: Au promovat doar interesele clientelei, dar nu vor să mai plece din legislativ

Uzura clasei politice a determinat partidele să promoveze oameni noi pe listele parlamentare. Retragerile spectaculoase nu lipsesc, dar există și supraviețuitori.

18 iunie 1990 este data la care au fost validate mandatele senatorilor și deputaților din primul Parlament ales democratic după 1989. Printre cei care au intrat în Legislativ s-au numărat și doi tineri udemeriști – Attila Verestoy (36 ani) și Marton Arpad (35 ani). De atunci, ei nu au mai părăsit Legislativul, obținând șapte mandate și regăsindu-se și anul acesta pe listele UDMR. Attila Verestoy este senator de 26 de ani, candidând de fiecare dată în județul Harghita.

La început, Verestoy afișa o vocație naționalistă, devenind cunoscut opiniei publice după ce a scos limba la un deputat FSN, în timpul unei dezbateri despre definirea statului național, la votarea Constituției din 1991. Ulterior, s-a integrat în statul național și unitar. Verestoy a reușit să ocupe în Parlament poziții-cheie, fiind membru în Comisia pentru apărare (1993-2000) și în cea pentru controlul SRI (2000-2016). În paralel, a devenit unul dintre cei mai bogați parlamentari români. Este supranumit „drujba lui Dumnezeu”.

Ales pe listele UDMR Covasna în Camera Deputaților, Marton Arpad a fost aproape mereu la butoanele deciziilor. De la vicelider al grupului UDMR (1997-2005), el a devenit șeful deputaților Uniunii (2005-2011), întorcându-se în poziția de vicelider (2011-2016). El este semnatar al mai multor inițiative controversate, ultima dintre acestea prevăzând că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese. După 26 de ani de activitate în Legislativ, deputatul UDMR are o concluzie fermă: „Înnoirea Parlamentului a dus la cea mai catastrofală activitate a acestuia“. La rândul său, Sereș Deneș a prins un nou loc eligibil, după șase mandate în Parlament.  
Veteranii PSD

Chiar dacă nu mai au niciun „integralist” pe liste, social-democrații au destui veterani. Cristian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de senator în Vrancea, fiind parlamentar din 1992. Dumitrescu a intrat în Parlament ca unul dintre secunzii lui Petre Roman în FSN, fiind inițial senator și deputat de Suceava. După alegerea lui Băsescu în fruntea PD, el a trecut la PSD, devenind unul dintre oamenii de încredere ai baronului de Vrancea, Marian Oprișan. Celor trei mandate pe listele PD li s-au adăugat, astfel, alte trei obținute din partea PSD.

Și Eugen Nicolicea candidează pentru un nou mandat, după cele șase deja obținute. Finul lui Miron Mitrea, el s-a întors în PSD, după o escală de câțiva ani în UNPR. Inițial a reprezentat în Parlament județul Mehedinți, a fost mutat în Buzău și acum candidează în Călărași. Nicolicea este din 2005 membru al Comisiei juridice, semnând mai multe inițiative care au generat controverse, vizând activitatea DNA sau ANI. 

Ecaterina Andronescu are și ea cinci mandate la activ,  de fiecare dată fiind prezentă în Comisia pentru învățământ. Ea a avut mai multe inițiative controversate în domeniu. Ultimele au vizat eliminarea CNADTCU din verificarea plagiatelor sau amânarea concursurilor pentru directorii de școli.

Veteranii PNL au ajuns la ALDE

Și ALDE are veteranii săi. Deși este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, fostul președinte PNL Călin Popescu Tăriceanu candidează din nou. Tăriceanu a ratat Legislativul doar între 1992 și 1996, când formațiunea sa (PNLAT) nu a trecut pragul electoral. Tot șase mandate are și Varujan Vosganian – două din partea Uniunii Armenilor, unul din partea PAR și trei din partea PNL. Vosganian a scăpat de cercetările procurorilor după ce senatorii au respins de două ori urmărirea sa penală. 

Liberalii au promis schimbarea listelor electorale, dar unii veterani au supraviețuit și acestei runde de reformare a PNL. Pe listele PNL București s-a strecurat Cristian Rădulescu, senator, cu șase mandate. În aceeași situație este și Alexandru Pereș (cinci mandate), candidat din partea PNL Alba. Cele mai spectaculoase retrageri nu au fost provocate de decizii ale conducerii centrale. Ales deputat pentru prima oară în 1992, Crin Antonescu a decis, încă de anul trecut, să se retragă definitiv din politică. Fostul copreședinte Vasile Blaga (cinci mandate) ocupa locul 1 la Senat și Timiș, dar s-a retras după ce DNA a anunțat că este urmărit penal pentru trafic de influență. Tot în urma problemelor cu procurorii s-a retras și Ioan Oltean (șase mandate).   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă