11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAnca Sigartău și-a anunțat demisia de la conducerea Teatrului "Bacovia". Ce mijloc...

Anca Sigartău și-a anunțat demisia de la conducerea Teatrului “Bacovia”. Ce mijloc de comunicare a ales

Actriţa Anca Sigartău a anunţat, miercuri, că renunță la funcţia de director al Teatrului Municipal “Bacovia” din Bacău, iar, dacă Primăria o va accepta, înseamnă că nu este un “om dorit” în această instituţie teatrală. Sigartău și anunțăt demisia pe contul său de Facebook.

Aceste cuvinte nu se doresc a fi o justificare, ci o alarmă, un semnal pe care îl trag din păcate în ceasul al doisprezecelea. Un semnal pe care îl trag acum când, după toate explicaţiile date, cu cifre şi acte, văd în continuare că imaginea mea, munca mea şi a colegilor mei este terfelită şi batjocorită. Cu insinuări, căutându-se scandal acolo unde nu exista, cu minciuni şi invective. Cu noroi…“, a scris actriţa pe Facebook.

Sigartău menţionează că, la Bacău, a venit “cu dragă inimă“, dorind să facă ceva şi a găsit un “teatru inert, încremenit în trecut, fără deschidere spre viitor, cu un repertoriu prăfuit, fără recunoaştere naţională sau internaţională“. “Am găsit un colectiv divizat, în care unii se plângeau de distribuţii preferenţiale, în care unii acuzau «bătaia de joc» artistică şi umană. Am găsit un teatru în care mi s-a spus că trebuie să fac cum spun unii şi totul va fi bine“, mai scrie Anca Sigartău.

Totodată, actriţa precizează că nu s-a dus la Bacău pentru “fabulosul salariu de 2.400 de lei”, pentru “condiţiile de cazare de 5 stele” şi pentru “a juca şi a primi recunoaştere artistică“. “Nu am nevoie şi toată lumea ştie asta. Am venit în baza unui concurs, pe un proiect câştigător, care a fost făcut public. Vă rog să comparaţi dumneavoastra băcăuanii ce am propus eu şi ce au propus contracandidaţii mei şi să spuneţi dacă am meritat sau nu să câştig“, a mai scris Anca Sigărtău.

Am fost acuzată că din comisie au făcut parte colegii mei de scenă Maia Morgenstern, George Ivaşcu sau Adrian Titieni. Am fost acuzată că din comisie a făcut parte viceprimarul Radu Ababei pe care îl cunosc şi cu care sunt prietenă. Nu mă voi dezice de ei, oricât de mârşave ar fi atacurile. Oamenii menţionaţi mai sus sunt profesionişti adevăraţi, au venit în comisie pentru calitatea şi experienţa lor în funcţiile deţinute: managerul femeie al unui teatru de stat cu un buget similar Bacăului, managerul unui teatru de proiect Metropolis şi rectorul UNATC Bucureşti. În plus de asta Radu Ababei este reprezentantul primăriei, cum era şi normal să fie“, a scris Anca Sigărtău, pe contul său de Facebook.

Trebuie să ştiţi următoarele lucruri despre bugetul şi situaţia teatrului, aşa cum le-am găsit în mai, când am venit: – bani pentru producţii proprii zero (…), – ultima montare (“Valentine’s day in familie”), şi o spun cât se poate de răpicat, de o mediocritate crasă, o ruşine nedemnă nici de cămin cultural a fost făcuta în octombrie. Am rugat, nu am cerut, de pe pozitia managerului care putea impune, dar repet am rugat toată echipa (artistic, tehnic, administrativ) să funcţionăm ca o «multinaţională», fără concedii luate în masa, ci prin rotaţie, cu un efort de echipă, cu începerea stagiunii în septembrie, nu în a doua jumătate a lunii octombrie, cum era obişnuită. Am vorbit despre proiecte de viitor, despre necesităţile teatrului, despre dezvoltare artistică, logistică, de personal. Totul a fost acceptat şi aprobat, totul a fost în regulă. Niciun comentariu, nicio obiecţie, nimic. În momentul în care am propus primele 3 spectacole, în momentul în care a fost pusă distribuţia la avizier, liderul de sindicat, fără mandat din partea sindicatului, dar susţinând acest lucru, a venit să solicite concedii pentru toată lumea, să mă ameninţe cu legea şi să mă certe pentru epuizarea fizică şi psihică a colectivului. Colectiv care nu intrase în nicio producţie nouă de mai bine de 7 luni!!!!!!!! Aşadar am respectat solicitarea lor şi am dat concediu tuturor. Trebuie să fie foarte clar, în perioada festivalului THEATERSTOCK toată lumea a fost în concediu pentru ca au solicitat acest lucru prin liderul de sindicat Firuta Apetrei, nu pentru ca i-am trimis eu. (…) Nu mă cramponez de funcţia de director, pot trăi foarte bine fără ea. Dar nu am venit la Bacău să-mi bat joc de spectatori, să mă fac că fac teatru, să mă cred mare valoare naţionala şi să girez mediocritate. Am venit să fac performanţă şi voi face dacă voi fi lăsată“, a mai spus Anca Sigartău.

De asemenea, actriţa a precizat că a mers la Bacău să facă treabă, nu să se asocieze şi să se complacă în mediocritate. “Am muncit pentru a ajunge unde sunt din punct de vedere artistic şi O SPUN CÂT SE POATE DE CLAR: ori vreţi să muncim împreună şi înţelegeţi asta, ori uşa teatrului vă e deschisă. Nu vă convin ritmul, condiţiile, politica repertorială, uşa teatrului este larg deschisă. Nu vă ţine nimeni cu forţa aici“, a compleatat Anca Sigartău.

Ce oameni politici am supărat, ce calcule am stricat de am fost transformată în inamicul public numarul 1? Am depus un raport financiar, sunt pregătită în orice moment să îmi arăt buna credinţă. De ce am ajuns să fiu bătaia de joc a unor oameni lipsiţi total de orice valenţe?“, se întreabă Anca Sigartău.

Dragi bacăuani, asta este atmosfera în care trăim, în care ne desfăşurăm activitatea. Astea sunt atacurile la care a trebuit să fac faţă de la venirea mea în Bacău. Venire pe care astăzi o regret. Lupte politice, interese de partid, poliţe plătite, interese comerciale, presiuni din toate părţile şi de toate felurile. Poate că s-a dorit un director obedient care să fie vehicul electoral. Nu s-a obţinut asta. De aceea, dragi băcăuani cred din inimă ca nu ar trebui să lăsaţi teatrul pe mâna unor indivizi care îşi văd doar interesul propriu. Aveţi grijă pe cine alegeţi în consiliu anul viitor, de ei depind destinele comunitaţii. Alegeţi oameni de valoare, alegeţi buni gospodări şi oameni de cultură, alegeţi oameni educaţi şi civilizaţi. Eu am decis să-mi depun demisia“, a scris Anca Sigartău.

Aceasta mai spune că, dacă Primăria decide să accepte demisia ei, atunci înseamnă că nu este un “om dorit“. Dacă nu i se acceptă demisia, îşi doreşte din toată inima ca lucrurile să se îndrepte, amintește Mediafax.

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă