20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAncheta în cazul copiilor infectaţi cu E-coli nu este finalizată. Este greşit...

Ancheta în cazul copiilor infectaţi cu E-coli nu este finalizată. Este greşit să interpretăm fragmente din ea, spune ministrul sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, la Bistriţa, că ancheta în cazul copiilor infectaţi cu bacteria E-coli nu este finalizată şi că rezultatele prezentate de Institutul Cantacuzino reprezintă “o mică fotografie din tot acest proces”, scrie Agerpres. 

“În acest moment, avem numeroase probe recoltate din lanţuri de magazine etc., iar rezultatul care a fost dat publicităţii de către Institutul Cantacuzino reprezintă o mică fotografie din tot acest proces. Ieri a avut loc o videoconferinţă cu colegii noştri de la Centrul european, investigaţiile continuă şi, în momentul în care vom avea rezultate finale, ele vor fi anunţate. În acest moment, mi se pare precoce şi chiar greşit să interpretăm din nou fragmenţele dintr-un întreg care este mult, mult mai vast”, a spus ministrul. 

Întrebat care este poziţia ministerului faţă de faptul că analizele de la Cantacuzino nu au arătat vreo legătură între bacteriile E-coli recoltate de la cei trei copii şi cele recoltate din probele de brânză şi de carne de pui, ministrul a spus că nu doreşte să arunce ipoteze neverificate şi să se lege de anumite firme sau alimente. 

“În toate luările noastre de poziţie, întotdeauna am făcut apel la responsabilitate şi la a nu arunca ipoteze neverificate sau a lucra pe supoziţii. Resping total acest lucru. Revenind la subiect, nu mă leg de firme sau de anumite alimente, în niciun caz. Ancheta epidemiologică, care a început în primul moment de după declararea primelor îmbolnăviri, a evidenţiat o anumită situaţie de fapt. Pe urmă, în colaborare cu colegii noştri, experţii de la Centrul european de control al bolilor, s-a stabilit un anumit protocol naţional, după identificarea sursei, care sunt anumite tulpini de E-coli”, a explicat ministrul. 

Achimaş-Cadariu a adăugat că există o comisie la nivel de minister care se ocupă de aceste cazuri, alături de specialiştii ANSVSA, dar că nu ştie o dată precisă la care această comisie va prezenta concluziile, deoarece în acest moment se află în recoltare şi analiză zeci de probe prelevate de la pacienţi. 

Ministrul Sănătăţii a vizitat, vineri, Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa, la invitaţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, administraţia judeţeană cerând sprijinul ministerului pentru a finaliza investiţia începută anul trecut la noul bloc operator.

Citeşte şi 38 de bebeluși, internați în continuare la spitalele din Argeș. Alt copil a fost transferat la București

Cele mai citite

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...
Ultima oră
Pe aceeași temă