4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Elicopterul SMURD prăbușit în R. Moldova. Înregistrările turnului de control. Trupurile...

FOTO+VIDEO. Elicopterul SMURD prăbușit în R. Moldova. Înregistrările turnului de control. Trupurile neînsufleţite ale echipajului mort la datorie au ajuns în ţară

UPDATE 22.28:  Guvernul va fi alături de familiile victimelor tragediei aviatice SMURD și o să le ofere sprijin de durată, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, vineri seara, la Iaşi, potrivit Agerpres.

După ce convoiul funerar a ajuns la biserica din curtea Spitalului Spiridon din Iaşi, Raed Arafat a declarat jurnaliştilor că familiilor salvatorilor morţi în tragedia aviatică din Republica Moldova le va fi oferit ‘un sprijin de durată, nu de moment’. 

„Am reuşit să vorbesc cu toate familiile. Cu siguranţă nu-i lăsăm singuri. O să fim alături de ei după această fază a tragediei, înmormântările. Copiii şi familiile lor vor rămâne în atenţia noastră. Sunt mai multe moduri. Vor fi anunţate la timp. O să fie mai multe modalităţi de ajutor din partea MAI şi Ministerului Muncii. Premierul a dat mai multe dispoziţii în aces. O să fie un sprijin de durată, nu doar de moment”, a declarat jurnaliştilor secretarul de stat Raed Arafat. 

El a spus că o echipă de experţi investighează cauzele accidentului. În ceea ce priveşte piloţii, Raed Arafat a spus că sunt piloţi cu experienţă: „Sunt piloţi cu experienţă. Comandantul aeronavei, spun colegii, niciodată nu risca, nciodată nu lua decizii riscante şi chiar dacă se întâlnea cu o decizie mai dificilă se întorcea. Asta o confirmă directorul Aeroportului Iaşi”, a declarat Raed Arafat. 

UPDATE 19.45: Convoiul funerar cu cei patru membri ai echipajului elicopterului SMURD prăbuşit joi în Republica Moldova a sosit la Spitalul “Sf Spiridon” din Iaşi, în aplauzele colegilor de la SMURD Iaşi. Un prim popas a fost făcut la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” din Iaşi locul, unde medicul Mihaela Dumea şi asistentul medical Gabriel Sandu îşi desfăşurau activitatea zilnică. După câteva momente de reculegere, convoiul funerar a plecat spre biserica spitalului care poartă acelaşi nume. 

UPDATE 18.55: Dispariţia elicopterului SMURD de pe radare a stârnit o adevărată vâlvă în eter. Cel puţin asta se înţelege dintr-o înregistrare care a intrat în posesia redacţiei Publika.md. Din audio se aude cum controlorii au intervenit pe frecvenţele radio pentru a-i ruga pe piloţii de pe liniile civile să încerce să îi contacteze pe piloţii elicopterului dispărut de pe radare. Controlorii traficului aerian anunţă că elicopterul zbura la altitudine mică şi spun care este numărul de idenfiticare al acestuia.

UPDATE 18.25: Convoiul cu trupurile neînsufleţite ale membrilor echipajului elicopterului prăbuşit ieri a ajuns pe teritoriul României, iar la ora transmiterii ştirii se îndreaptă spre Iaşi.

====

Desfășurare de forțe, vineri, la Haragîș, raionul Cantemir din Republica Moldova. Organele de anchetă române și moldovene fac împreună cercetări cu privire la prăbușirea elicopterului SMURD, căzut în timpul unei misiuni pe teritoriul țării vecine. Anchetatorii au lucrat toată noaptea.

UPDATE 12:00  Medicii și pompierii moldoveni au ținut un minut de reculegere pentru cei care au căzut la datorie. În toată țara au răsunat sirenele. Localnicii au venit cu flori şi lumânări, la locul accidentului, pentru a-i omagia pe cei patru eroi căzuţi la datorie.

 

UPDATE. 11:50  Președintele moldovean Nicolae Timofti a depus flori la sediul Ambasadei României la Chișinău în semn de comemorare a victimelor accidentului aviatic, cu implicarea elicopterului Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD).

Șeful statului a lăsat un mesaj în cartea de condoleanțe, deschisă la misiunea diplomatică română: “În aceste momente grele, în numele cetățenilor Republicii Moldova și al meu personal, exprim întreaga noastră compasiunea în legătură cu pierderea tragică a eroilor SMURD, care s-au dedicat salvării de vieți până în ultima clipă”.

Citește și: Zi de doliu național în R.Moldova. Autoritățile române și moldovene transmit condoleanțe pentru familiile celor patru salvatori

UPDATE 11:40 Ofiţerul serviciului de presă al DSE, Liliana Pușcașu: “La locul accidentului a fost instalată o tabără de campanie și a fost instalat un turn de iluminare ca să se poată lucra și în condiții de noapte”, conform presei moldovene.

UPDATE. 11.00: Ministerul Culturii al Republicii Molodva anunță contramandarea concertului Strauss de astăzi din cadrul Festivalului de muzică clasică în aer liber “descOPERĂ”, care urma să aibă loc la teatrul de vară Butuceni. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în data de 4 iunie, ora 19:30, urmată de opera “Rigoletto” de Giuseppe Verdi. Opera “Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi și închiderea Festivalului rămân în vigoare pentru duminică, 05 iunie, ora 19:30, conform programului anunțat anterior., transmite Publika.md.

UPDATE. 10.30:  Vă prezentăm primele imagini video de la intervenţia salvatorilor după prăbuşirea elicopterului SMURD în sudul Moldovei SURSA Republica.md.

 

 

UPDATE 10.25, Peste 40 salvatori, pompieri și paramedici sunt încă prezenți la locul incidentului pentru monitorizarea situației. Mai mult, salvatorii vor asigura cu corturi și surse de iluminare echipele organelor de drept, care fac cercetările la fața locului, transmite Publika.md.

 

UPDATE. 10.19. Parchetul General transmite că, până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei şi a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice şi de ADN ş.a.. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenţă, unele dintre aceste activităţi fiind în curs de desfăşurare. 

Citește și: Ancheta în cazul elicopterului SMURD prăbușit în R. Moldova continuă. Ce s-a cercetat până în prezent

UPDATE. 09.47: La ora 12:00, pompierii şi salvatorii din ţară vor ţine un minut de reculgere în memoria victimelor tragediei aviatice din sudul Moldovei, după care vor porni sirenele în toată ţara, transmite Publika.md.

UPDATE 09.44. Dacian Cioloș a declarat că se are în vedere ca autoritățile moldovene să lase procurorii români să preia toată ancheta, în cazul accidentului. 

UPDATE 09.22. Raed Arafat: ”Am avut şi avem în continuare tot sprijinul autirităţilor din Moldova, dar şi a Ambasadei României din Chişinău. Se vor alătura şi alţi colegii din aviaţie, astfel ca să fie depistate şi alte piese alie elicopterului. Sunt ipoteze privind prăbuşirea elicopterului, dar acestea sunt doar ipoteze. E bine să lăsăm experţii să se pronunţe”.

Arafat a mai spus că pilotul elicopterului putea să abandoneze misiunea dacă el considera că vremea este nefavorabilă.

Oficial moldovean: ”Victimele vor fi repatriate către iIși în cursul acestei zile”.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca: ”Victimele sunt pregătite să fie repatriate”.

UPDATE. 08.27.Oficialul moldovean Mihail Harabagiu, a declarat, vineri dimineață că, la ora 22.00 a avut loc o ședință cu premierul R.Moldova care a trasat sarcini despre acțiunea desfășurată la locul accindetului. 

Noaptea trecută, la ora 12.00, trupurile celor patru salvatori au fost duse la Centrul de Medicină Legală din Chișinău, pentru autopsie. Procedura a fost efectuată în comun cu medicii legişti de la Iaşi. Trupurile neînsufleţite vor fi transfortate la Iaşi sau Bucureşti, în conformitate cu indicaţiile ce vor fi primite de la autorităţile din România.

UPDATE. 09.00. Prim-ministrul Pavel Filip, în semn de compasiune și recunoștință, va depune flori și va semna în cartea de condoleanțe în memoria victimelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Cantemir, deschisă de Ambasada României în Republica Moldova, transmite Publika.md.

UPDATE. 08.25. Secretarul de stat Raed Arafat a ajuns la locul accidentului (FOTO http://www.publika.md/). O echipă de investigatori este deja în R. Moldova. Anchetatorii iau în calcul condițiile meteorologice nefavorabile dar și o posibilă defecțiune tehnică, însă elicopterul era unul foarte nou.

După ce vor vizita locul prăbușirii elicopterului, aceștia vor merge la Centrul de Medicină Legală din Chișinău, pentru a prelua și transporta în România cadavrele membrilor echipajului SMURD decedat ieri în raionul Cantemir., transmite Publika.md.

Probele sunt strânse și urcate în camioane pentru a fi duse și expertizate de experții în aviație și criminaliști. 

Joi seara, Ministerul Afacerilor Interne din România a transmis că șeful Dirceției pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat ajunge vineri dimineață la locul accidentului. 

De asemenea, Ministerul Public a anunțat că o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară.

Citește și: FOTO+VIDEO. Un elicopter SMURD de la Iaşi s-a prăbușit în Republica Moldova. Patru persoane au murit. Primele mărturii

De asemenea, premierul dacian Cioloș a transmis că două laboratoare criminalistice ale Poliției Române vor fi trimise  vineri dimineață la Haragîș. ”Două laboratoare criminalistice româneşti, cu echipele aferente, sunt pregătite şi se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la faţa locului şi să participe activ la anchetă, alături de specialiştii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părţi va fi semnat”, precizează Cioloş. 

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova. Cioloș: Două laboratoare criminalistice româneşti, cu echipele aferente, pleacă la locul accidentului

Dosarul penal în cazul accidentului aviatic, consituit inițial la Parchetul Militar, a fost preluat de Parchetul General. În acest caz se fac cercetări pentru ucidere din culpă  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. 

În urma accidentului aviatic, cei patru membri ai echipajului, pilotul, copilotul, un medic și un asistent SMURD au murit. 

Vineri, în Republica Moldova a fost decretat doliu național. Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, a declarat: „Au decedat patru eroi, pentru că sunt adevăraţi eroi pentru noi cei din Republica Moldova. Sunt cei care şi-au pierdut viaţa având vocaţia să salveze alte vieţi omeneşti. A fost cea de-a 20-e misiune a SMURD în Republica Moldova”.

Potrivit lui Eduard Harunjen, procurorul general interimar al Republicii Moldova, „Imediat după ce am intrat în posesia informaţiilor după accident am declanşat urmărire penală şi investigăm incidentul sub aspectul de încălcare a regulilor de securitate a circulatie si exploatare a transportului aerian. Incident cauzat cu urmări grave”.

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova. Cine sunt cei patru salvatori morți în accident

În jurul orelor 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență. La nivelul MAI, a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situației.

În jurul orei 15.00  MAI a primit confirmarea de la forțele ajunse la fața locului într-o regiune împădurită din zona localității Haragîș din raionul Cantemir din Republica Moldova că a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate. După confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, în discuția telefonică, a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului.

Citește și: Filmul părbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova

Medicul avea o experiență de 5 ani pe elicopterul SMURD iar asistentul medical, de 11 ani. Pilotul avea o experiență pe elicopter de 4.181 de ore de zbor iar copilotul de 1.480 de ore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă