13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAnchetă la Spitalul Filantropia din Craiova. Doi pacienți au murit în urma...

Anchetă la Spitalul Filantropia din Craiova. Doi pacienți au murit în urma unor transfuzii, iar alți patru au avut reacții adverse. Primele informații: Asistenta a decongelat pungile cu sânge în apă caldă, în chuivetă

UPDATE 16.30: Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat, pentru RL, că, potrivit informaţiilor preliminare, este vorba de neglijenţă în serviciu în acest caz, asistenta medicală care s-a ocupat de pregătirea pungilor de sânge le-a decongelat în apă caldă în chiuvetă, contrar standardelor în domeniu. 


15,50: Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului "Filantropia”, a declarat luni că incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute reprezintă "o concomitență de cazuri, nu s-a mai întâmplat niciodată să apară atâtea reacții într-un interval atât de scurt de timp la un număr atât de mare pacienți, iar noi trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pentru că nu putem trece cu ușurință peste un astfel de eveniment care poate ascunde o disfuncționalitate gravă de spital, de sistem sau de altceva".

Potrivit acesteia, au fost administrate 12 unități de masă trombocitară și masă eritrocitară și nu au fost suspiciuni asupra niciuneia dintre ele, iar directorul Centrului de transfuzie Craiova a verificat integritatea pungilor, compatibilitățile și prescripțiile medicale. Dijmărescu a mai afirmat că angajații spun că și-au făcut treaba conform protocolului, iar transfuzia a fost efectuată pe o tură și efectele adverse au apărut pe tura următoare.

"Efectele adverse au apărut pe tura următoare. Deși protocolul spune că sângele trebuie administrat dimineața între 8 și 13.00, sub supravegherea medicului curant, tocmai pentru a nu priva pacienții de o pungă de sânge care le poate fi vitală, s-a hotărât, cu asumarea unor responsabilității, ca medicul de gardă care rămâne în spital să supervizeze aceste transfuzii, tocmai în ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru că uneori o pungă de sânge poate fi vitală. La ora 17.00, a fost eliberat sângele din punctul de transfuzii, deci undeva în jur de 18.00-18.30 s-a început administrarea", a mai afirmat directorul medical care a precizat că au fost multe cazuri în care sângele nu a fost administrat doar în intervalul orar 8.00 — 13.00.

Dijmărescu a subliniat că, în opinia sa, asistentele medicale care erau de serviciu în acest caz și-au îndeplinit corect sarcinile.


UPDATE 14,20: Conducerea Spitalului "Filantropia" a anunţat, luni după-amiază, că a sistat efectuarea de transfuzii sanguine, iar până la finalizarea anchetei vor fi acoperite doar urgenţele majore.

Despre cei doi pacienți care au murit în urma transfuziilor, directorul medical al Spitalului a susținut că ei erau într-o stare gravă dinainte de acest incident.

"Cei doi erau în stare terminală. Nu este vorba despre cazuri la care se poate merge doar pe o complicaţie post-transfuzională. Familiile ştiau starea lor, a susținut Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului "Filantropia”.


UPDATE 10,00: Direcţia de Sănătate Publică Dolj a făcut verificări la Spitalul Municipal din Craiova, stabilind că în Secţia de Hematologie au fost făcute, vineri, 12 transfuzii sanguine, în urma cărora şase pacienţi au avut reacţii adverse.

Ulterior, doi dintre pacienți au decedat.

"În ziua de vineri au fost efectuate 12 transfuzii de sânge şi din cei 12 pacienţi, la şase au apărut reacţii adverse. Doi dintre pacienţi au decedat, iar alte patru sunt în stare stabilă acum", a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.


UPDATE 08,40: Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat luni dimineață că patru pacienți care s-au simțit rău în urma transfuziilor sunt acum internați la Terapie Intensivă.

Principala suspiciune a cadrelor medicale, în acest caz, este legată de "calitatea sângelui".


Poliția derulează o anchetă la Spitalul Filantropia din Craiova, după ce doi pacienți au murit.

Potrivit Digi 24, ancheta a început, luni, după ce chiar conducerea spitalului a făcut o sesizare, sâmbără, la Secția 1 Poliție din Craiova. Sesizarea a apărut după ce doi pacienți au decedat în spital – aparent, ca urmare a unor transfuzii greșite, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Alți patru pacienți se simt rău.

"Conducerea Spitalului Municipal Filantropia a sesizat sâmbătă Secția 1 de poliție din Craiova cu privire la faptul că doi pacienți ai spitalului ar fi decedat în condiții suspecte în noapte de vineri spre sâmbătă. Conform procedurii, polițiștii de la Secția 1 au întocmit dosar penal pentru moarte suspectă. Cele două cadavre au fost depuse la morga spitalului și urmează ca medicii legiști să se pronunțe cu privire la cauza decesului și în funcție de concluziile medicilor specialiști să se dispună în continuare cercetări de către procurorul care supraveghează cercetarea penală a Secției 1", a declarat, luni, Amelia Barbu, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

O femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, ambii pacienți ai Spitalului Filantropia, sunt pacienții decedați în urma transfuziilor care le-au fost făcute la spital.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă