10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAndrei Chiliman, cercetat sub control judiciar în dosarul de corupţie. Primele declarații...

Andrei Chiliman, cercetat sub control judiciar în dosarul de corupţie. Primele declarații ale primarului despre acuzațiile DNA

UPDATE 13:46: Andrei Chiliman a declarat sâmbătă, la plecarea de la Secţia 1 Poliţie, că nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1, că timp de două luni, întrucât se află sub control judiciar.

UPDATE 10.16: Primarul Andrei Chiliman a venit, sâmbătă dimineață, la Secţia 1 Poliţie din Capitală, unde trebuie să meargă după ce instanţa supremă a decis să fie cercetat sub control judiciar.

Chiliman a spus că nu își va da demisia din funcția de primar.

Citește și: Primele declarații ale lui Chiliman, după stabilirea controlului judiciar. Ce spune despre dosarul său

UPDATE 00:16, sâmbătă 20 iunie: ÎCCJ a decis, vineri seara, ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţial de lucrări unor firme de la care primeau “comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate. Decizia NU este definitivă.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Cum își asigura Chiliman ”protecție” la B1 și România TV cu ajutorul șpăgilor de la Romprest

***

Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a ieşit din sala de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiție şi a plecat acasă deoarece ordonanţa de reţinere emisă de procurorii DNA Ploieşti a expirat la ora 21:00.

La ieşirea din sediul ÎCCJ, Chiliman a declarat că este nevinovat, că şedinţa de jucată s-a terminat şi că merge acasă. Chiliman a adăugat că se va întoarce la sediul Instanţei Supreme pentru a afla decizia magistraţilor.

Citește și: Traseul MITEI din dosarul primarului Chiliman. Legăturile edilului cu denunțătorul Boeru, susținut de Tăriceanu, și cu frații Horpos

Andrei Chiliman ar fi luat mită în valoare de aproape 10 milioane de euro. O parte din bani – circa 300.000 de lei -a fost primită, în numerar, în 2012, de la denunțătorul Gheorghe Boeru, apropiatul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și patron al SC ROMAIR CONSULTING,  iar restul de 38.481.488 lei a fost primit de la S.C. STRACO S.R.L, reprezentată de Traian şi Alexandru Horpos.

Din suma de circa 10 milioane de euro, 30% a luat Chiliman; câte 15% colaboratorii săi principali, adică Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Ion Brad; 15% se împărțeau funcționarilor din primărie care îi ajutau să facă actele pentru contractele atribuite, iar 10% ajungea la PNL Sectorul 1.

Vlad Moisescu coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele, respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora, se arată în ordonanțele procurorilor.

Sumele date de-a lungul anilor  au fost negociate cu Vlad Moisescu, iar condițiile negocierilor ar fi fost acceptate de Chiliman. Banii erau primiți de consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu. 

Citește și: Cine este denunțătorul Boeru și cum a ajuns să obțină un contract cu ajutorul lui Tăriceanu, în afacerea cumnatului lui Ponta

Denunțătorul principal în acest nou dosar, care reprezintă o extindere a dosarului lui Iulian Herțanu, este omul de afaceri Gheorghe Boeru, inculpat pentru dare de mită în dosarul cumnatul premierului Victor Ponta. El a făcut mai multe denunțuri pentru a-și îmbunătăți situația juridică de cumpărător de influență. Între cei denunțați, pe lângă grupul “CHILIMAN”, se află și vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Adrian Semcu (PNL), cel care i-a facilitat obținerea contractului de la SC HIDRO Prahova, societatea administrației județene.

 

 

 

Cele mai citite

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...

Erdogan este într-o vizită în Irak pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări

Președintele Turciei, RecepTayyip Erdogan este în Irak, prima vizită din 2011 a unui lider turc în această țară, potrivit rfi.ro. Subiectele discuțiilor dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă