18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAndrei Chiliman nu mai poate exercita funcția de primar

Andrei Chiliman nu mai poate exercita funcția de primar

Andrei Chiliman a fost arestat 24 de ore și apoi pus sub control judiciar, după ce procurorii DNA l-au acuzat că – împreună cu unii dintre colaboratorii săi – atribuia preferenţial lucrări unor firme de la care primea „comisioane“ în valoare de 10-15% din contractele încheiate.

Andrei Chiliman, aflat la al treilea mandat ca primar al sectorului 1, nu mai poate exercita această funcție în următoarele două luni, perioadă în care a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA. Chiliman spune că nu va demisiona și a negat că ar fi pretins sume de bani de la firmele care aveau contracte cu primăria pe care o conduce. În pofida acestor declarații și ca urmare a probelor administrate, DNA i-a acuzat pe Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi pe Ioana Costescu, consilierul personal al primarului, de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de influență, iar pe Andrei Chiliman şi pe consilierul local Ion Brad de constituirea unui grup infracțional organizat şi de complicitate la trafic de influență.

Edilul, regele procentelor

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de Mediafax, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu stricteţe ordinele, le impunea funcţionarilor Primăriei Sectorului 1 şi controla modul în care aceştia le executau, motiv pentru care „toţi funcţionarii primăriei o ştiau de frică“. Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfaţa lui Moisescu în relaţiile cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu Primăria şi care trebuiau să remită cele 10-15% cerute din banii încasaţi din contractele atribuite ilegal. În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv „comisionul“ impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică în sectorul 1.

Mai mult, în anumite cazuri s-ar fi ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care ar fi refuzat să „cotizeze“, se arată în documentele anchetatorilor. Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărțiți după un criteriu clar: 30% ajungeau la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, derularea activităților ilicite. Procurorii DNA au precizat, în documentele citate, că grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate. Plata comisionului se făcea în numerar în locuri indicate de către Moisescu.

Prieteni transpartinici

Interesant este că o parte din bani au fost direcționați pentru a obține protecție media.  În cazul contractului dintre primărie și firma Romprest, s-a stabilit ca o parte din procentul de 10-15% oferit drept mită să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV și România TV. De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1. Astfel, o parte din „comisionul“ cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiţă, patronul postului România TV. Anchetatorii spun că în acest fel Chiliman era pus la adăpost de orice atacuri media.

De altfel, deși membri ai unor partide rivale, între Moisescu și Sebastian Ghiță exista o strânsă legătură. Stenogramele surprind discuții amicale între cei doi pe marginea confruntării televizate dintre Ponta și Iohannis. De altfel, trebuie spus că Moisescu și Chiliman  sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, dar și amicul Sebastian Ghiţă și deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.  

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă