13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAndrei Pleșu, inițiatorul unui protest față de plagiat. Cum răspund doctoranzii

Andrei Pleșu, inițiatorul unui protest față de plagiat. Cum răspund doctoranzii

Scriitorul Andrei Pleşu, prezent la dezbaterea pe tema plagiatului de la Grupul pentru Dialog Social (GDS), le-a propus tuturor doctoranzilor din România care au obținut corect titlul să își depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru, relatează Mediafax

“Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că, până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru, ne suspendăm această calitate”, a spus Andrei Pleşu la dezbaterea organizată la sediul Grupului pentru Dialog Social.

Tot la GDS, Pleşu a vorbit despre o “formă de prostie” care a apărut în jurul premierului Victor Ponta.

“Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor”, a spus Pleşu.

Citește și: Un nou scandal de plagiat, cu o teză coordonată de Gabriel Oprea. Procurorul general adjunct al României ar fi copiat de la Cristi Danileț

În urma protestului inițiat de Pleșu mai mulți deținători de doctorat au reacționat, fie aprobându-l pe Pleșu, fie pentru a se opune ideii. 

Sandu: Soluția lui Pleșu, disperată

Astfel, sociologul Dumitru Sandu a declarat, că orice reacţie şi acţiune de protest faţă de protejarea instituţională a plagiatului pentru demnitari şi nedemnitari trebuie susţinute, considerând că soluţia dată de Andrei Pleşu este una disperată.

Dumitru Sandu este de părere că prioritatea în ceea ce priveşte readucerea lucrurilor la normal, în materie de deontologie profesională din universităţi, este să fie modificată legislaţia.

“Universităţile trebuie să aibă dreptul de a retrage titlul de doctor, pentru că ele, practic, susţin întregul proces de acordare a acestuia”, a declarat Dumitru Sandu, profesor la Universitatea din Bucureşti, catedra de Sociologie a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială.

În cazul în care acest demers va eşua, Dumitru Sandu afirmă că este dispus să-şi depună titlul de doctor.

“Soluţia doctorului Pleşu este una disperată. Nu este normal ce se întâmplă, ceva trebuie făcut. Situaţia actuală cu o comisie naţională – Consiliul Naţional de Etică – nu se justifică nici juridic, nici moral. Deciziile anterioare luate de Ministerul Educaţiei în legătură cu plagiatul Ponta nu au temei legal. Practic, nu este nicăieri prevăzut în legislaţia actuală exclusivitatea CNE în a lua decizii în cazul demnitarilor“, a spus acesta, adăugând că Universitatea Bucureşti, prin rectorul Mircea Dumitru, a lansat deja un demers privind introducerea în legea educaţiei a unei prevederi explicite prin care să se fundamenteze cele menţionate de profesorul universitar.

Citește și: Al patrulea scandal de plagiat, cu o teză coordonată de Gabriel Oprea: Secretara vicepremierului și-ar fi copiat lucrarea de doctorat

Acesta a tras un semnal de alarmă privind existenţa unui conflict de interese care a existat între cazul Ponta şi Consiliul Naţional de Etică. “Este anormal ca pentru şeful Guvernului şi alţi politicieni să ia decizii instituţii care le sunt subordonate direct sau indirect, e conflict de interese”, a încheiat Dumitru Sandu.

Alina Mungiu: Trebuie aplicată legea Educației

Pe de altă parte, Alina Mungiu și Nicolae Manolescu au respins ideea drept una nepractică și au pledat pentru aplicarea legii în cazurile de plagiat. 

“E o soluţie complet nepractică. Nu se poate. Nimeni nu-şi poate suspenda titlul, oamenii sunt profesori conferenţiari în virtutea acestui titlu pe care îl primesc. Ei nici nu ar mai avea dreptul să predea. Şi, după cum s-a văzut, nici Ponta, când a vrut să-şi dea titlu înapoi ca să scape, din perspectivă legală n-a putut. În plus, există oameni care au titluri de la alte universităţi, nu numai de la universităţi româneşti. Asta este o soluţie metaforică. Soluţia este cu totul alta şi eu am dat-o foarte clar, dar la soluţia pe care am dat-o eu, din păcate, şi nu de acum, ci de mai multă vreme, s-a opus o mare parte”, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

Ea a precizat că problema este aceea că “numărul plagiatorilor sau impostorilor academici este foarte mare”.

“Deci noi ne confruntăm cu o masă critică din partea celor care sunt impostori, contra cărora luptă un grup de oameni care nu sunt convinsă că au majoritatea. Aici este problema. Şi această soluţie este simplă. La ora asta, noi încălcăm legea educaţiei. Legea educaţiei cerea o evaluare a şcolilor doctorale, care nu s-a mai făcut niciodată. De trei ani trebuia făcută şi nu s-a făcut”, spune Alina Mungiu-Pippidi.

Citește și: Rectorul Universității București: Plagiatul e în creştere peste tot, mai ales în România, unde nu se pedepseşte

Aceasta a mai spus că, în prezent, există instrumente globale, foarte simple, care să permită astfel de evaluări. “Dacă nu te-a citat nimeni în toată viaţa ta profesională, oricât ai publicat, eşti cu alte cuvinte un impostor, o nulitate (…) Vă asigur că, dacă luaţi tezele de la Academia Naţională de Informaţii – este discuţia zilele astea -, se va vedea că acei patru oameni împreună nu au un indice 2 agregat, nici cât ar trebui să aibă un asistent universitar (…)”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi.

Ea a mai spus că soluţia în acest caz este aceea de a aplica Legea educaţiei.

“Trebuie să aplicăm legea şi să evaluăm toate şcolile doctorale din această ţară. Criteriile le mai putem discuta în detaliu, pot fi diferenţe între discipline. Şi, acolo unde ele (şcolile doctorale, n.r.) nu îndeplinesc nişte criterii minimale, să le închidem. Asta e ce e de făcut, nu proteste simbolice. Ci să aplicăm legislaţia pe care o avem şi să facem curăţenie sistemică, nu la persoană”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

Manolescu: E o prostie

Academicianul Nicolae Manolescu a declarat că ideea lansată de Andrei Pleşu i se pare o prostie, pentru că mereu vor fi unii care trişează şi unii care îşi fac teza în mod onest.

”Nu vreau să se supere prietenul meu Andrei Pleşu, dar mi se pare o prostie, la urma urmelor. O dată că cel în cauză nu se va suspenda în vecii vecilor, deşi el, într-un fel, s-a suspendat făcând solicitarea aceea de a i se retrage titlul, care era o formă de a recunoaşte că nu este ok”, a spus Nicolae Manolescu, referindu-se la premierul Victor Ponta, care a anunţat, în decembrie 2014, că a trimis o scrisoare către rectoratul Universităţii Bucureşti în care a notificat asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de această instituţie.

Pe de altă parte, Nicolae Manolescu a spus că “ar trebui suspendaţi cei care l-au găsit nevinovat” pe Victor Ponta, făcând referire la Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, care a informat, în 2012, că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al premierului a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003, iar calificarea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă