16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAngajații uzinei de armament din Ruse blochează podul dintre România și Bulgaria

Angajații uzinei de armament din Ruse blochează podul dintre România și Bulgaria

Angajaţii fabricii de arme şi muniţie Dunarit din Ruse (Bulgaria) au anunțat că vor bloca astăzi podul peste Dunăre, dintre orașele Ruse și Giurgiu.

Traficul rutier și feroviar între România și Bulgaria ar urma să fie întrerupt între orele 13 și 14, anunță agenția Novinite.

Blocarea podului este un gest prin care muncitorii bulgari protestează împotriva intenției guvernului de la Sofia de a suspenda licența fabricii lor pe o perioadă de patru luni.

Angajații uzinei consideră că sistarea producției reprezintă o “ameninţare la adresa securităţii naţionale” a Bulgariei.

Concurență cu o firmă de stat ?

Guvernul bulgar a interzis uzinei de la Ruse să mai importe materie primă și să facă exporturi de armament. Cei 750 de angajați ai fabricii se tem că, dacă nu-și onorează contractele, vor fi obligați să plătească penalități sau chiar își vor pierde locurile de muncă.

În replică, ministrul Economiei, Bojidar Lukarski, a susținut că uzina Dunarit, care este privatizată, poate să-şi vândă produsele prin “intermediari”, unul dintre aceștia fiind compania bulgară cu capital de stat Kintex.

Guvernul de la Sofia nu a precizat motivele suspendării licenței fabricii Dunarit. Ministrul Lukarski a spus doar că această măsură urmărește „stabilitatea financiară” a Bulgariei.

Citește și: Gură de oxigen pentru industria de apărare

Dunarit este o întreprindere înființată în anul 1903, care în anul 2005 s-a privatizat. Compania are atât producție civilă cât și militară. În domeniul militar, uzina livrează bombe de aviație, proiectile de artilerie, mine antitanc și grenade.

Angajații uzinei susțin că Dunarit are exporturi pe trei continente – Europa, Asia și Africa, acestea aducând un profit anual de peste 5 milioane de euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Xavi se va întâlni cu Joan Laporta pentru discuții în ceea ce privește viitorul său la Barcelona

Antrenorul de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, și președintele Joan Laporta se vor întâlni pentru a discuta despre viitorul antrenorului la club. Se pare că...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă