20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialANI: Primarul și viceprimarul comunei Bran, în incompatibilitate

ANI: Primarul și viceprimarul comunei Bran, în incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate a constatat că primarul Gheorghe Hermeneanu și viceprimarul Nicu Dorel Rareș din comuna Bran, județul Brașov, se află în stare de incompatibilitate.

Gheorghe Hermeneanu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 iunie 2008, întrucât, simultan cu funcția de primar al comunei Bran a deținut și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, membru al întreprinderii famiale Maria Hermeneanu (începând cu data de 30 martie 2004).

Astfel, acesta nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar […] este incompatibilă cu […] calitatea de comerciant persoană fizică”, și dispoziţiile art. 91, alin. (3) din  Legea  nr. 161/2003, potrivit cărora „alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţie”.

De asemenea, întrucât Gheorghe Hermeneanu a semnat și aprobat, în calitate de primar al comunei Bran, dispoziția prin care fiul său a fost încadrat pe durată determinată, pe postul de consilier la Compartimentul Proiecte Comunitare din cadrul Primăriei Comunei Bran, acesta a încălcat și regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă în perioada 01 octombrie 2010 (data încadrării pe postul de consilier) – 15 august 2011 (data încetării raportului de serviciu).

Astfel, persoana evaluată nu a respectat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

Primarul a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază. Gheorghe Hermeneanu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Între timp, primarul a fost decăzut din drepturile de a mai exercita o funcție publică în următorii trei ani. 

Nicu Dorel Rareș se află în stare de incompatibilitae întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, a deținut și funcțiile de administrator în cadrul a două societăți comerciale (în perioadele 27 iunie 2012 – 12 noiembrie 2013, respectiv 27 iunie 2012 – 25 septembrie 2013), precum și calitatea de titular în cadrul întreprinderii individuale Rădăcină Ghe. Nicu Dorel Rareș (27 iunie 2012 – 27 noiembrie 2013).

Astfel, acesta a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de […] viceprimar […] este incompatibilă cu: […] funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale […] calitatea de comerciant persoană fizică”.

Atât primarul, cât și viceprimarul au fost decăzuți din drepturile de a exercita o funcție publică în următorii trei ani. Cei doi au fost informați despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază. Fiecare a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă