9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPrimarul Aradului, acuzat de ANI că ar fi semnat 40 de contracte...

Primarul Aradului, acuzat de ANI că ar fi semnat 40 de contracte pentru o firmă la care este asociată soția sa. Gheorghe Falcă s-a declarat surprins: Am fost verificat aproape anual. Am documente care arată că nu este conflict de interese

UPDATE 13.36: Contactat de România Liberă, primarul Gheorghe Falcă a precizat că ANI a mai cercetat contractele la care face referire, astfel că deține documente care îi dovedesc nevinovăția. Totodată, el s-a declarat surpsins de noul demers al Agenției Naționale de Integritate.

ANI a cercetat aceste lucruri din 2004, de când sunt primar. Am un număr foarte mare de răspunsuri de la ANI că nu sunt în conflict de interese în momentul în care se solicită certificat de urbanism sau autorizație de construcție sau consiliul local apobă un PUZ unei companii, pentru că nu sunt acte care să genereze, din partea noastră, a Primăriei, venituri, ci sunt acte administrative”, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului a declarat că este „puțin surprins”: „Sunt puțin surprins. Am fost verificat aproape anual, cu toate documentele. Adică nu e prima verificare din 2005 până acum. Am documentele de la ANI care arată că nu este conflict de interese”.


Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cazul primarul Aradului, Gheorghe Falcă, sub suspiciunea săvârșirii unui conflict de interese, după ce ar fi semnat și aprobat mai multe documente, ale căror proiecte ar fi fost elaborate de o firmă la care soția sa este asociată.

Agenția Națională de Integritate (ANI) precizează, într-un comunicat de presă remis redacției, că există suspiciuni că Gheorghe Falcă s-ar afla în conflict de interese, după ce ar fi semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de firma PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L., în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați.

ANI mai precizează că soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L. 
Astfel, în perioada 2008 – 2012 și 2012 – 2016, Gheorghe Falcă ar fi semnat și aprobat cele 40 de acte, în calitate de primar al Aradului. Astfel, în perioada evaluată, S.C. PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L ar fi distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei, informează ANI.

Potrivit sursei citate, prin această procedură, Gheorghe Falsă și soția sa ar fi obținut un folos material. Astfel, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Gheorghe Falcă este la al patrulea mandat ca primar.  El este finul de cununie al fostului preşedinte Traian Băsescu. Falcă este unul dintre puținii baroni locali care a câștigat un proces cu DNA. El a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu privind o tranzacţie imobiliară suspectă dar a fost achitat definitiv, pe 17 iunie 2013.



 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă