9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialANI lansează un sistem de prevenire a conflictelor de interese

ANI lansează un sistem de prevenire a conflictelor de interese

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a lansat, vineri, o platformă informatică – Prevent – ce va permite identificarea și prevenirea situațiilor ce ar putea duce la apariția conflictelor de interese în procesele de achiziții publice. Sistemul va permite lansarea unor avertismente, a explicat președintele ANI, Horia Georgescu, și dacă acestea vor fi ignorate se va trece la verificări și apoi la sesizarea organelor de anchetă. În plus, noul sistem va putea rezolva și problema recuperării foarte greoaie a sumelor prin declanșarea unor procese în justiție

Proiectul „Prevent – Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achiziţii publice” are un buget de peste 31 de milioane de lei și a fost finanțat din fonduri europene. Licitația pentru realizarea platformei a fost câștigată de asocierea SIVECO-UTI, având ca subcontractant compania CSB. Sistemul, care va fi integrat cu platforma de achiziții publice SEAP, va deveni integral funcțional, potrivit proiectului, la sfârșitul lunii iunie a anului viitor.

Pe lângă identificarea posibilelor conflicte de interese, platforma va putea fi folosită de toți cei interesați pentru a face sesizări sau pentru a se informa cu privire la rezultatele verificărilor. Sistemul informatic va beneficia de bazele de date ale principalelor autorități cu atribuții în domeniu, de la Ministerul de Interne (MAI) până la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cum va funcționa

Președintele ANI, Horia Georgescu, explică astfel avantajele noului sistem: „într-o autoritate contractantă, să spunem, de exemplu, un consiliu judeţean care iniţiază o procedură de achiziţie, iar în cadrul acestei proceduri de achiziţii sunt depuse oferte de către rude ale preşedintelui consiliul judeţean sau ale unor persoane cu funcţii de decizie din această instituţie, în momentul în care datele vor introduse în sistemul electronic de achiziţii publice, sistemul, dacă vede o problemă, va emite un avertisment care va spune că este un potenţial conflict de interese”.

„Dacă se emite un avertisment, vor trebui luate nişte măsuri care vor trebui anunţate, iar dacă persoana nu dă curs acestui avertisment, ANI va iniţia din oficiu procedura de verificare şi va sesiza instituţiile de urmărire penală”, a completat Georgescu.

Sistemul va beneficia de baze de date interconectate ale diverselor instituții, precum registrele de stare civilă, pe baza cărora vor fi stabilite relațiile de rudenie, așa cum sunt acestea definite în legislația privind conflictul de interese, sau datele Registrului Comerțului cu privire la firme și acționarii lor. Alături de aceste infromații, cei implicați în licitații sau orice altă persoană interesată va putea să sesizeze posibile situații de conflict de interese. În plus, inspectorii de integritate vor putea folosi și informații din surse deschise, cum ar fi presa centrală sau locală, pentru demararea unor verificări.

Care sunt beneficiile

Președintele ANI a explicat că scopul proiectului este dezvoltarea unui mecanism eficient de verificare ex-ante (adică înainte ca evenimentul să se producă) a conflictelor de interese în procesul de atribuire a contractelor de achiziții publice. El a anunțat că va exista și o interfaţă publică, pe care vor fi emise rapoarte lunare. Astfel, la sfârşitul fiecărei luni se va şti câte avertismente au fost emise, în ce zone geografice şi în ce tipuri de instituţii.

Odată implementat acest proiect, susţin iniţiatorii, se va îmbunătăţi furnizarea de servicii publice online către companiile sau instituţiile angrenate în procesul de achiziţie publică, precum şi persoanele care sunt implicate direct în acest proces, fie din perspectiva autorităţii contractante, fie din perspectiva autorităţii furnizoare.

Dar cel mai important element este că, spre deosebire de constatarea unor situații de conflict de interese deja existente, caz în care recuperarea sumelor durează mult și este incertă, prevenția acestora încă din timpul etapelor preliminare ale proceselor de achiziții publice va elimina astfel de pierderi financiare.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă