6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialANP a depus plângere penală împotriva lui George Copos pentru PLAGIAT

ANP a depus plângere penală împotriva lui George Copos pentru PLAGIAT

Omul de afaceri George Copos este acuzat de plagiat. Administrația Penitenciarelor a depus o pângere penală, la Judecătoria Sectorului 1. George Copos a fost eliberat condiționat pentru lucrarea considerată plagiată. Procurorii au început deja urmărirea penală în cazul său.

Conform unor surse judiciare, Gică Popescu este audiat ca martor în acest dosar. El a stat în cameră cu George Copos și procurorii cred că ar putea da detalii despre modul în care George Copos a scris lucrarea. Vineri, MM Stoica a fost la Parchet pentru a fi audiat în acest dosar.

Citește și: Gică Popescu, audiat de procurorii Parchetului Capitalei

Este vorba despre o lucrare știițifică în baza căreia Copos a efectuat doar o parte din pedeapsă. 

Citește și: Oficial: George Copos a plagiat ca să scape de închisoare

”Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de prev. art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe,  fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, Bucureşti, editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii”, transmite Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie.

De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul.

Totodată, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că nu pot fi comunicate informaţii suplimentare, având în vedere specificul urmăririi penale ca fază a procesului penal, etapă care se desfăşoară fără publicitatea caracteristică judecăţii.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă