10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialANSVSA: pesta porcină africană, aproape de graniţa României

ANSVSA: pesta porcină africană, aproape de graniţa României

Trebuie găsite soluţii pentru a proteja România de pesta porcină africană, care este la ora actuală foarte aproape de graniţă, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, la finalul discuţiilor din Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, transmite Agerpres

“Suntem la ora actuală o ţară indemnă de pesta porcină africană, dar este foarte aproape de graniţa României, în Ucraina, Sperăm să găsim soluţii ca să nu ajungă în România. Avem deja nişte măsuri luate împreună cu Ministerul Mediului pentru extracţia porcilor mistreţi care sunt principalii vectori ai pestei porcine africane şi vom încerca în continuare să luăm toate măsurile care ne stau în putinţă ca să evităm apariţia acestei boli pe teritoriul ţării noastre”, a spus Butaru. 

În acest context, preşedintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, a afirmat pericolul cel mai mare în cazul apariţiei acestei boli pe teritoriul României este unul economic pentru că România nu va mai putea exporta carne de porc. “Nu există vaccin pentru pesta porcină africană, ea duce la moartea animalului însă nu avem probleme la populaţiile de porci din crescătorii. Există însă un risc din punct de vedere economic. De 8 ani nu am putut exporta porci vii pentru că vaccinam pe pesta porcină clasică şi acum când ar trebui să avem o situaţie de respiro, să rezistăm la condiţiile conflictuale şi concurenţiale din piaţa comună… Noi nu suntem pe deplin în piaţa comună, cel puţin pe partea de porci vii, dar gândiţi-vă că am putea exporta foarte bine pentru că la ora actuală avem cel mai mic preţ la porcii în viu din Uniunea Europeană, pe o piaţă pe care noi nu o acoperim decât 45%. Acesta este pericolul economic al pestei porcine africane, nu pentru sănătatea animalelor care se vând pe piaţă”, a spus Săpunaru. 

În opinia acestuia, una dintre măsuri ar viza ţinerea sub control a populaţiei de mistreţi de-a lungul Dunării, care este de fapt principalul vector de răspândire a bolii. “Dacă se face un cordon sanitar şi se ţine sub control populaţia de mistreţi de-a lungul Dunării, la frontiere cu Ucraina şi Moldova, eventual discuţii cu medicii veterinari din Republica Moldova pentru a face nişte controale preventive, cred că s-ar rezolva problema mult mai bine”, a explicat Nini Săpunaru. 

Serviciile veterinare din România sunt din toamna anului trecut în alertă maximă, din cauza apariţiei pestei porcine africane în apropierea graniţelor ţării, fiind luate luate toate măsurile obligatorii pentru această boală. ANSVSA monitorizează boala din anul 2012. Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă virusul produce pierderi economice însemnate din cauza morbidităţii şi a rezistenţei ridicate a acestuia. 

Virusul pestei porcine africane evoluează de câţiva ani în Italia, Letonia şi Polonia, unde s-au înregistrat 1.160 de cazuri, boala apărând şi în exploataţii comerciale. Şi în statele non-UE au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană, respectiv Belarus, Rusia şi Ucraina, existând informaţii că virusul ar evolua şi în Republica Moldova. 

Activităţile de vânătoare în perimetrul Rezervaţiei au fost interzise din anul 2011, după ce a intrat în vigoarea legea nr. 136 care a modificat actul normativ privind constituirea Rezervaţiei, activităţile de extracţie a mistreţilor din Deltă efectuându-se doar de reprezentanţi ai statului cu acordul Academiei Române.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă