16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAPADOR-CH cere IGPR să ancheteze o comună din Braşov. Care este motivul

APADOR-CH cere IGPR să ancheteze o comună din Braşov. Care este motivul

APADOR-CH a cerut Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) să ancheteze situaţia din comuna Racoş, judeţul Braşov, unde localnicii spun că poliţiştii ar fi bătut în ultimii trei ani mai mult de 40 de localnici, informează Mediafax.  

Astfel, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a făcut public, luni, un raport pe care l-a realizat în comuna Racoş cu privire la acuzaţiile pe care mai mulţi cetăţeni din localitate le aduc poliţiştilor.

Bătuţi în secţia de poliţie, în pădure, sau pe câmp

Concret, poliţiştii din Racoş sunt acuzaţi că în ultimii trei ani ar fi bătut mai mult de 40 de cetăţeni din comună, bătăi soldate cu certificate medico-legale şi multe zile de spitalizare, dar rămase nesancţionate în plan legal.

Oamenii spun că sunt bătuţi de organele de ordine, în secţia de poliţie, în pădure sau pe câmp. Reclamaţiile lor au rămas până acum nesoluţionate, procurorii din Braşov clasând plângerile pe motiv că reclamanţii nu au avut martori.

“Comunitatea de romi din Racoş – care cuprinde peste 1.200 de persoane, după declaraţiile pastorului penticostal din localitate, Ioan Dudaş – trăieşte din cules de fructe de pădure sau din munci cu ziua, prestate la diverse ferme din zonă, la fân, la coasă, la cartofi. Conform declaraţiilor lor, romii au o înţelegere cu cei de la ocolul silvic ca să adune lemnele căzute din pădure, însă ei spun că înţelegerea este deseori nesocotită de poliţişti, care atunci când îi prind că ies cu lemnele din pădure le aplică amenzi sau îi bat. De multe ori, spun romii, primesc şi amenzi şi bătaie”, se arată în raport.

Un activist, bătut şi el 

Un student activist venit în comună ca să-i înveţe pe oameni cum să scrie plângeri pentru purtarea abuzivă a poliţiştilor a fost bătut în gara Racoş, de patru indivizi care purtau cagule, la scurtă vreme după ce poliţiştii îl avertizaseră că se află într-o zonă periculoasă, şi că “se poate întâmpla orice între Racoş şi Braşov”, mai spune APADOR-CH.

“APADOR-CH cere Inspectoratului General al Poliţiei Române să ancheteze serios şi cât mai rapid situaţia care mocneşte în comuna Racoş şi să dispună măsurile legale care se impun”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă