7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAPADOR-CH se delimitează de cererea de graţiere a lui Gregorian Bivolaru

APADOR-CH se delimitează de cererea de graţiere a lui Gregorian Bivolaru

APADOR-CH anunţă că se delimitează de scrisoarea publică adresată preşedintelui pentru graţierea lui Gregorian Bivolaru, semnată de Gabriel Andreescu, unul dintre fondatorii ONG-ului.

"APADOR-CH se delimitează de scrisoarea publică adresată preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, prin care un membru fondator al APADOR-CH cere graţierea lui Gregorian Bivolaru. Poziţiile oficiale ale APADOR-CH sunt discutate întotdeauna în cadrul organizaţiei, sunt publicate pe site-ul propriu sau difuzate în media şi sunt asumate de conducerea asociaţiei. Solicitarea de graţiere a domnului Gregorian Bivolaru, făcută de domnul Gabriel Andreescu, reflectă strict punctul de vedere personal al autorului, precum şi activitatea pe care acesta a desfăşurat-o în legătură cu MISA. APADOR-CH şi-a exprimat constant rezerva faţă de măsura graţierii, în contextul recentelor dezbateri generate de incidentele din penitenciare. De asemenea, APADOR-CH precizează că la nivelul asociaţiei nu a fost analizată/aprobată o solicitare în sensul susţinerii graţierii domnului Biovlaru", se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

Mediafax transmite că reacţia reprezentanţilor APADOR-CH vine după ce, sâmbătă, Gabriel Andreescu, fondator al ONG-ului, i-a solicitat preşedintelui Iohannis graţierea lui Gregorian Bivolaru, conform textului unei "scrisori-apel", transmisă de biroul de presă al MISA.

"Vă scriu această scrisoare pentru a vă solicita graţierea lui Gregorian Bivolaru (…) Decizia luată de ÎCCJ într-o şedinţă-spectacol a încălcat cerinţe de corectitudine elementare şi contrazice faptul că la data declaratei infracţiuni: «relaţie sexuală cu o minoră», aceasta avea 17 ani, vârstă de consimţământ, şi nega să fi avut o astfel de relaţie. În anul 2015, Tribunalul Bucureşti a stabilit că interceptările folosite în proces au fost ilegale", se spune în scrisoare.

Andreescu spune că "Arestarea lui Gregorian Bivolaru în Franţa s-a făcut prin falsificarea de către Poliţia Română a condamnării sale. «Relaţia sexuală cu o minoră» a fost transformată, pentru mobilizarea autorităţilor internaţionale, în «exploatare sexuală a minorilor şi pornografie infantilă»".

Autorul scrisorii crede că preşedintele, folosind prerogativa „acordării graţierii individuale”, poate ridica "o povară de pe umerii statutului român" şi adaugă:. "Democraţia românească nu are cum deveni onorabilă, şi deci stabilă, atâta timp cât împotriva tuturor evidenţelor, instituţii de putere ale statului lucrează făţiş, sub ochii opiniei publice, pe care o mint ca să o mobilizeze şi să o solidarizeze cu ele, pentru reprimarea unui instructor yoga şi a adepţilor săi".

Din aceste considerente, Gabriel Andreescu, care este şi autorul rapoartelor APADOR-CH asupra cazului MISA , face apel la preşedinte pentru graţierea lui Bivolaru, "care deja a stat în spatele gratiilor circa un an, în Suedia şi Franţa, în urma demersurilor făcute de autorităţile române în legătură cu decizia ÎCCJ din anul 2013".

Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost adus in 22 iulie din Franţa în România, acesta fiind încarcerat la Centrul de Arest Preventiv al Poliţiei Capitalei.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă