6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAproape 300 de angajați ai Ministerului de Interne, cercetați pentru fapte de...

Aproape 300 de angajați ai Ministerului de Interne, cercetați pentru fapte de CORUPȚIE, în primele două luni ale acestui an

Știu că oricând pot fi prinși de anchetatorii sub acoperire, dar unii angajați ai Ministerului Administraței și Internelor își riscă serviciul și libertatea și continuă să ia mită sau să facă trafic de influență. Potrivit unui raport al Direcției Generale Anticorupție, din cadrul MAI, în primele două luni ale acestui an, numărul infracțiunilor în rândul angajaților de la interne a crescut cu 1% față de perioada similară a anului trecut.

”Din evidențele statistice ale Direcției Generale Anticorupție pe primele două luni ale anului 2016, rezultă că au fost efectuate cercetări cu privire la 365 lucrători MAI, dintre 289 pentru implicare în infracțiuni de corupție (luare de mită, trafic de influență și alte infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000), iar 76 pentru alte fapte. Creșterea este de 1% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Dintre aceștia, 46 de lucrători MAI au primit calitatea de suspect (+28%), 44 fiind polițiști din cadrul IGPR, IGPF etc. De asemenea, au fost inculpați 36 de lucrători MAI (+3%), dintre care 35 de polițiști pentru fapte de corupție, iar unul pentru alte fapte”, transmite DGA într-un raport remis ziarului România liberă.

Polițist condamnat pentru o șpagă de 5.000 de euro și 8.000 de lei

Anchetatorii DGA au transmis că cea mai mare sumă de bani primită cu titlu de mită de un angajat al MAI, în care ancheta a fost finalizată în anul 2015, a fost de 5000 euro și 8000 lei. 

Suma a fost primită de un polițist din Bolintin Deal, județul Giurgiu. Acesta a întocmit, în schimbul mitei, o carte de identitate în fals pentru o persoană urmărită general, pentru ca aceasta să poată părăsi teritoriul României.

Polițistul a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Hotărârea este definitivă.

Condamnări în 2016

În ceea ce privește condamnările pronunțate de instanță în anul 2016, un exemplu relevant este reprezentat de dosarul Moravița 2 în care au fost condamnate 41 de persoane, dintre care 15 polițiști și 9 lucrători vamali.

”Pentru anul în curs, în conformitate cu art. 12 alin. 1 lit. e din legea 544/2001, întrucât informațiile privind procedura în timpul anchetei penale este confidențială, actele de urmărire penală efectuate sub coordonarea procurorilor de cauze penale în care sunt implicați angajați MAI nu pot fi făcute momentan publice”, transmite DGA.

Șpagă de lux refuzată de un polițist din Brașov

În anul 2015, cea mai mare mită denunțată de un polițist face referire la un autoturism BMW, model X6, evaluat la suma de 36.000 euro. În speță, mituitorul, un conducător auto ce a fost depistat în municipiul Brașov conducând sub influența băuturilor alcoolice și fără a poseda permis de conducere, a intenționat să ofere autoturismul condus pentru ca polițistul să nu ia măsurile legale împotriva sa. Mituitorul a fost trimis în judecată, fiind condamnat la 1,6 ani închisoare, pedeapsă cumulată cu o pedeapsă primită anterior într-o altă cauză, acesta fiind recidivist.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă