9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAproximativ 1.200 de piloți și 900 de avioane figurează în registrul civil...

Aproximativ 1.200 de piloți și 900 de avioane figurează în registrul civil din România

Aproximativ 1.200 de piloți,  800 de controlori și 900 de avioane sunt înmatriculate în registrul civil, a declarat vineri directorul adjunct al Autorităţii Aeronautice Civile Române, Ovidiu Trăichioiu în cadrul unei conferinţe organizate la Eforie Nord de PRIAevents, dedicată pasionaţilor de aviaţie şi oamenilor de afaceri, potrivit Agerpres.

„Potrivit raportului anual deţinut de autoritatea noastră, în România sunt în acest moment 44 de aerodromuri şi cam 900 de avioane sunt înmatriculate în registrul civil. În ce priveşte personalul, avem în ţară licenţiabili vreo 3.200, dintre care piloţi – 1.200, echipaj cabină – 500, în zona Romatsa – 800 de controlori, mecanici la companii – 30 şi doi ingineri recepţie şi control. Avem, de asemenea, 40 de operatori. Mai avem vreo 4.000 de drone, dintre care 200 înregistrate”, a spus Trăichioiu. 

Pasionaţii de aviaţie care deţin aparate de zbor au reclamat o serie de probleme cu care se confruntă, printre acestea numărându-se faptul că nu pot folosi suficient spaţiul aerian din ţara noastră. 

„Cred că o problemă cu care ne confruntăm este folosirea spaţiului aerian. Ar trebui să modificăm forma, geometria spaţiilor aeriene, în special spaţiile restricţionate şi controlate. Ca de exemplu, volumul de aer restricţionat. Un prieten de-al meu spunea că piloţii români sunt cei mai proşti piloţi din lume pentru că, dacă te uiţi cât e spaţiul controlat sau interzis deasupra unei centrale nucleare în Franţa, diametru este un km., în România diametrul este 10 km. Cât e spaţiul aerian interzis deasupra Berlinului – două cerculeţe la Parlament şi la Guvern… În România e tot oraşul Bucureşti. Asta ca să fie siguri că nu facem noi vreo prostie şi intrăm cu avioanele noastre din greşeală în vreo centrală nucleară sau în vreo clădire guvernamentală. Toate restricţiile astea sunt puse atât de generos… Eu nu cred că personalul navigant care a făcut o şcoală în România, care a învăţat nişte manuale, a dat nişte examene, nu cred că este atât de neinstruit şi de indisciplinat încât să nu ştie să ocolească o centrală nucleară, chiar dacă o ocolesc la un km şi nu la 5″, a spus preşedintele Asociaţiei proprietarilor de aeronave şi piloţilor din România, Radu Merică.

Evenimentele dedicate iubitorilor aviaţiei vor continua sâmbătă, la malul Mării Negre, cu un show aviatic pe aeroportul Tuzla. 

Aeromania, ediţie aniversară – 10 ani -, păstrează standardul cu care şi-a obişnuit invitaţii: piloţi de acrobaţie de renume mondial, atât români, cât şi străini, concerte de muzică live, standuri de aviaţie, expoziţii de maşini de epocă, de fotografie, concursuri, food-court, spaţii de joacă pentru copii, spun organizatorii. 

Potrivit acestora, spectacolul aerian îi include pe cei de la Aeroclubul Romaniei / Hawks of Romania, Iacării Acrobaţi şi pe Jurgis Kairys, în timp ce în cadrul expoziţiei vor putea fi analizate avioanele şi echipamentele expuse. 

„Aeromania reprezintă un eveniment unic în România, oportunitatea perfectă de networking cu antreprenori de top şi top manageri, dar şi de a petrece cel mai interesant weekend cu o experienţă aviatică uimitoare”, afirmă Raluca Voivozeanu, CEO PRIAevents. 

Potrivit programului, de la ora 15,00 va avea loc parada flotei bimotoare a Regional Air Services (cu aparat de zbor Diamond DA 42) şi acrobaţii solo ale piloţilor. Vor urma o demonstraţie a Statului Major al Forţelor Navale cu trei aparate YAR 330 Puma Naval – inserţia şi extracţia rapidă a unei grupe de 8 militari, acţiune în timpul căreia aceştia pot folosi armamentul individual şi vor trage cu muniţie de manevră, coborârea salvatorului şi ridicarea cu troliul a unui rănit, folosind targa de salvare. La eveniment participă şi Statul Major al Forţelor Aeriene cu o grupare de patru aparate MIG 21 Lancer şi trei aparate YAR 330 Puma. În program au mai fost incluse simulări de misiuni de căutare şi salvare cu elicopter YR RAH, dar şi o simulare de lucru agricol cu elicopter KA 26. 

Spectacolul pirotehnic aerian va începe în jurul orei 21,00 după care va avea loc un concert „Zdob şi Zdub” şi Mihai Mărgineanu. Pentru că show-ul aerian depinde de condiţiile meteorologice, va exista şi ziua de rezervă – duminică, 3 iulie, adaugă organizatorii. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă