16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialArad: Inspectorul fiscal suspectat de coordonarea unei reţele de evazionişti, arestat preventiv

Arad: Inspectorul fiscal suspectat de coordonarea unei reţele de evazionişti, arestat preventiv

Inspectorul fiscal din Arad suspectat de coordonarea unei reţele de evazionişti, din care făceau parte oameni de afaceri locali, a fost arestat preventiv, vineri, în timp ce alţi trei membri ai reţelei au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar doi sunt cercetaţi sub control judiciar.

Magistraţii Tribunalului Arad au decis, vineri după-amiază, arestarea preventivă pentru 30 de zile a inspectorului fiscal Dan Ţîşcă, de la biroul din Arad al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribubili.

Judecătorii au mai decis arestarea la domiciliu a trei membri ai reţelei de evazionişti, iar doi dintre suspecţii reţinuţi în ultimele 24 de ore vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Într-un comunciat de presă transmis, vineri, anterior deciziei judecătorilor, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, se arată că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Dan Ţîşcă, cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi trafic de influenţă.

Alături de acesta sunt cercetaţi Florentin Şucan – pentru evaziune fiscală în formă continuată, Constantin Traian Don, Petru Ravas, Dragoş Ilie Mihai şi Marius Florin Pele – pentru evaziune fiscală.

"În perioada 2011-2013, inculpaţii Ţîşcă Dan şi Şucan Florentin i-au ajutat pe ceilalţi coinculpaţi să evidenţieze în contabilitatea societăţilor administrate sau reprezentate de aceştia cheltuieli în baza unor operaţiuni nereale de prestări servicii, atestate de documente justificative (facturi, chitanţe) necorespunzătoare adevărului, în scopul diminuării taxelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului este în valoare 1.385.158 lei", se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, Dan Ţîşcă "s-a prevalat de poziţia sa de inspector în cadrul ANAF Arad, asigurându-i pe coinculpaţi că nu se vor efectua verificări faţă de acele operaţiuni".

"Din probele administrate în cauză a reieşit că inculpatul Ţîşcă Dan a traficat influenţă asupra persoanelor din conducerea instituţiilor abilitate să efectueze verificări în cauză (IPJ Arad şi ANAF Arad) pentru a obţine o soluţie favorabilă persoanelor verificate, pretinzând în schimbul exercitării acestei influenţe sume de bani, fără a preciza cuantumul lor, precum şi mărfuri în valoare de 30.000 de lei pentru coinculpatul Don Traian Constantin, despre acesta din urmă inculpatul Ţîşcă Dan afirmând că urma să-şi exercite propria influenţă faţă de factorii decizionali din cadrul acelor instituţii", se mai arată în comunicatul Parchetului.

Şase bărbaţi, între care şi funcţionarul fiscal de la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribubili din Arad, au fost reţinuţi, în noaptea de joi spre vineri, în urma audierilor care au avut loc în dosarul privind o reţea de evazionişti care obţineau ilegal deducerea TVA.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Dan Ursu, audierile în acest dosar au fost extinse, joi seară, fiind aduse alte persoane suspectate că făceau parte din gruparea care declara operaţiuni comerciale fictive pentru a obţine deducerea TVA de la stat.

În urma audierilor, au fost reţinuţi şase suspecţi, între care şi funcţionarul fiscal de la biroul din Arad al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribubili, Dan Ţîşcă, cel care ar fi fost coordonatorul reţelei de evazionişti.

La baza anchetei poliţiştilor şi procurorilor arădeni au stat informaţii obţinute de către aceştia de la SRI.

Poliţişti de investigare a fraudelor şi procurori arădeni au făcut, joi, percheziţii la domiciliile şi firmele deţinute de suspecţi, prin intermediul cărora aceştia ar fi obţinut deducere ilegală de TVA în urma înregistrării în contabilitate de operaţiuni economice fictive.

Procurorul de caz, Codrin Gavra, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, declara că în urma percheziţiilor au fost duşi la audieri cinci suspecţi, între care şi un funcţionar fiscal de la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribubili din Arad, care deţin şapte firme de care s-ar fi folosit în vederea deducerii ilegale de TVA.

Potrivit sursei citate, coordonatorul "reţelei de evazionişti" ar fi funcţionarul fiscal angajat al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribubili Bucureşti, repartizat la biroul din Arad, de unde au fost ridicate documente în urma percheziţiilor.

"Membrii reţelei întocmeau documente fictive, precum facturi sau chitanţe, pentru a justifica operaţiuni comerciale care nu au existat în realitate. Firmele se încărcau astfel cu diverse cheltuieli care generau o deducere de TVA", declara procurorul Codrin Gavra.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă