14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel Constanța: Arhiepiscopul Tomisului va rămâne sub control judiciar. ...

Curtea de Apel Constanța: Arhiepiscopul Tomisului va rămâne sub control judiciar. IPS Teodosie: Decizia mi-a dat speranţe că întregul dosar va avea parte de o justiţie obiectivă

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va afla dacă va fi judecat în stare de arest la domiciliu, în dosarul Nazarcea, potrivit Mediafax. Decizia instanţei va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 14.50: Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie apreciază „decizia obiectivă a judecătorului care nu s-a lăsat influenţat de documentele depuse”.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, arhiepiscopul Tomisului apreciază decizia obiectivă a judecătorului, care nu s-a lăsat influenţat de documentele depuse. „Decizia mi-a dat speranţe că întregul dosar va avea parte de o justiţie obiectivă”, arată IPS Teodosie.

11.00: Magistrații Curții de Apel Constanța au respins cererea procurorilor DNA în cazul arhiepiscopului Tomislui. IPS teodosie a scăpat de arestul la domiciliu, rămânând sub control judiciar. 

Arhiepiscopul Tomisului este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanţa, iar faţă de IPS Teodosie este în vigoare măsura controlului judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au solicitat Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu față de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului.

Acesta a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Dacă judecătorii vor accepta solicitarea procurorilor, IPS Teodosie va fi primul înalt prelat din istoria României care va fi arestat la domiciliu, după ce tot el a fost primul înalt prelat cercetat de DNA.

În prezent, dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de inculpatul Petrescu Teodosie, este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță.

”În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar. În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, se arată într-un comunicat al DNA Constanța.

Prin emiterea împuternicirii ca Ștefan Aurelian să acceseze fonduri europene, Teodisie Petrescu a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:

– să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,

– să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

”A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care IPS Teodosie a fost trimis în judecată – cea aferentă campaniei 2016 – era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată Aurelian Ștefan, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole).
 

Cele mai citite

Trafic de droguri la Constanța. O persoană a fost reținută

La data de 14 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au luat măsura...

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...
Ultima oră
Pe aceeași temă