13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialArhiva de documente Sahia Film va fi decontaminată prin iradiere

Arhiva de documente Sahia Film va fi decontaminată prin iradiere

Arhiva de documente a Studioului Sahia Film se află în proces de decontaminare la Centrul de Iradieri Tehnologice de la Măgurele, a anunțat vineri ministrul Culturii, Corina Șuteu, citată de Agerpres.

Centrul de la Măgurele (IRASM) este abilitat de Ministerul Culturii să realizeze “conservarea bunurilor culturale mobile”.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, precizează, vineri, pe pagina sa de Facebook, că decontaminarea efectuată la IRASM este “o condiție esențială” pentru oprirea procesului de degradare a documentelor pe hârtie, dar și pentru începerea operațiunilor de verificare, inventariere și depozitare în condiții adecvate a “acestei arhive, încă necercetate de specialiști”.

“Zilele acestea, la IRASM s-a efectuat decontaminarea unei prime părți din arhiva de documente a Studioului Sahia Film, arhivă redescoperită, într-o stare deplorabilă, la mijlocul lunii iulie, într-un subsol cu totul impropriu”, susține ministrul.

Potrivit acesteia, Studioul Sahia Film a fost, timp de patru decenii, principalul producător de material documentar din România.

“Începând din 2012, Centrul de Iradieri Tehnologice — IRASM de la Măgurele, departament al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, a demarat un program de dezinfecție prin iradiere a patrimoniului cultural, de la colecții de icoane la piese de muzeu, arhive de documente și de film, la solicitarea instituțiilor și organizațiilor deținătoare ale acestor obiecte de patrimoniu. (…) Grație altor programe și proiecte derulate de IRASM, dezinfecția patrimoniului cultural se poate face în mod gratuit”, mai arată sursa citată.

Arhiva de documente a Studioul Sahia Film cuprinde materiale despre producția cinematografică, colaborările internaționale ale instituției, scenarii, decupaje, ce datează din perioada anilor 1950 — 1990.

“Ministerul Culturii și Studioul Sahia Film mulțumesc IRASM pentru sprijinul acordat în efortul de salvare a unei arhive atât de importate pentru istoria filmului documentar din România”, transmite Corina Șuteu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă