9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL. Armata Română va trimite echipe de medici în zonele de...

Exclusiv RL. Armata Română va trimite echipe de medici în zonele de război, chiar în prima linie

Ministerul Apărării Naționale se pregătește să trimită echipe medicale românești în zonele internaționale de război, care să fie alături de echipele de luptători, chiar în prima linie.

Colonelul dr. Ionel Oprea, șeful Direcției Medicale din MApN, ne-a precizat, joi, că din fiecare echipă medicală urmează să facă parte un chirurg, un ortoped, un anestezist și șase paramedici.

Numărul acestor echipe medicale nu este deocamdată cunoscut, fiind în funcție de solicitările aliaților din NATO. România nu poate decide unilateral să trimită o echipă medicală într-un teatru de război unde acționează Alianța Atlantică, dar poate face o ofertă în acest sens către NATO.


Citește și:  Efectele războiului din Afganistan. Militarii români se întorc acasă cu reacție postagresivă de stres

După finalizarea misiunii și revenirea în România, militarii parcurg o nouă serie de teste. În acest moment, apar și situații în care medicii și psihologii constată că luptătorii manifestă așa-numita reacție postagresivă de stres.


Șeful Direcției Medicale a subliniat că nu există probleme în selecționarea personalului medico-militar care ar urma să participe la misiuni în teatrele de război, întrucât, ca orice angajat al MApN, și un medic militar trebuie să accepte oricând o misiune de război. Membrii formațiunilor medicale vor fi supuși la teste medicale și psihologice înainte de plecarea în misiune, ca și militarii combatanți.

Armata Română are, în acest moment, 780 de militari în misiuni internaționale. Dintre aceștia, 629 se află în Afganistan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

O delegație condusă de ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a vizitat sediul Hanwha Aerospace din Coreea de Sud

Oficialii români se află în Coreea de Sud, unde discută detaliile unei eventuale cooperări cu industria de apărare a națiunii asiatice, potrivit defenseromania.ro. Parteneriatul strategic...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă