10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata SUA modernizează șapte baze aeriene din Europa de Est. Două sunt...

Armata SUA modernizează șapte baze aeriene din Europa de Est. Două sunt din România

Comandamentul european al SUA participă la modernizarea a două baze aeriene din România, care sunt utilizate și de trupele americane. Potrivit Comandamentul trupelor americane din Europa (EUCOM), SUA se implică în modernizarea aerodromurilor de la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu.

La Câmpia Turzii se desfășoară lucrări de modernizare a infrastructurii Bazei Aeriene 71, care trebuie să devină compatibilă cu avioanele de luptă F-16, de fabricație americană.

În paralel, la aerodromul Kogălniceanu se execută lucrări pentru mărirea capacității de stocare a carburanților, pentru extinderea terminalelor de încărcare – descărcare a avioanelor și pentru realizarea de facilități multimodale (transfer între mijloace de transport aeriene, feroviare și rutiere).

Potrivit unui comunicat al EUCOM, lucrările au ca scop îmbunătățirea capacității acestor baze aeriene, în beneficiul operațiunilor americane din estul Europei. De asemenea, trupele americane vor avea posibilitatea de a depozita o capacitate mai mare de armament în aceste baze aeriene.

Pe lângă cele două aerodromuri din România, EUCOM se mai implică în modernizarea altor cinci baze aeriene din alte țări: Graf Ignatievo (Bulgaria), Amari (Estonia), Lielvarde (Letonia), Siauliai (Lituania) și Lask (Polonia).

Toate aceste obiective sunt deja utilizate de partea americană, iar prezența locală a americanilor va spori. De exemplu, la Graf Ignatievo sunt staționate avioanele de luptă MiG 29 ale Bulgariei, dar ele vor fi retrase din exploatare în septembrie 2015. Ulterior, Bulgaria dorește să-și asigure protecția spațiului aerian cu avioane ale NATO, iar una dintre variante este aceea a dislocării de avioane americane pe un aerodrom din Bulgaria.

Dintre statele est-europene incluse pe lista EUCOM, România este singura care figurează cu două baze aeriene.

Citește și:  Bulgaria nu mai are nevoie de avioane de luptă. Vezi cum își va proteja spațiul aerian

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă