10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialASR Principesa Moștenitoare Margareta și ASR Principele Radu devin cetățeni de onoare...

ASR Principesa Moștenitoare Margareta și ASR Principele Radu devin cetățeni de onoare ai Clujului

Consiliul Județean Cluj se va întruni în acest an pentru prima oară sub auspicii regale. Doi membri ai Familiei Regale a României vor deveni oficial cetățeni de onoare ai județului Cluj.

În mod simbolic, primul proiect de hotărâre care va fi adoptat de către Consiliul Județean în anul în care Clujul este Capitală Europeană a Tineretului este dedicat Casei Regale a României.  Deja, cei mai mulți dintre consilierii județeni și-au declarat sprijinul față de acest proiect, iar o parte însemnată a acestora și-au asumat deschis apartenența la curentul de opinie favorabil restaurării monarhiei în România. Ședința solemnă a Consiliului Județean Cluj în care va fi votată acordarea acestui titlu va avea loc în data de 28 ianuarie, ora 13.00. Ideea omagierii Familiei Regale în acest mod a venit din rândul reprezentanților Asociației Cluj Today.

„Consider că prin acest gest îndeplinim o datorie de onoare a autorităţilor clujene, aceea de a recunoaşte şi aprecia, la adevărata valoare, implicarea şi sprijinul deosebit pe care Alteţele Lor Regale le-au manifestat în numeroase domenii, în beneficiul direct al clujenilor, în continuarea unei nobile misiuni asumate încă de la început de Casa Regală a României. Convins fiind de faptul că prin această iniţiativă sunt în asentimentul colegilor mei, le voi propune consilierilor judeţeni să se alăture acestui demers şi să devină co-iniţiatori ai proiectului de hotărâre“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Istvan Vakar.

Demers susținut de societatea civilă

Inițiativa a stârnit entuziasm în societatea civilă. „Acordarea acestui titlu de cetățean de onoare este o mare bucurie pentru întreaga comunitate clujeană. Autoritățile clujene au demonstrat că știu să aprecieze munca depusă de Familia Regală în folosul românilor, de la 1866 încoace, cu un accent special pe ultimii 25 de ani, de când Alteța Sa Regală, Principesa Moștenitoare Margareta a României, a călcat pe pământul Țării. În prezent, Casa Regală a României îndeplinește pentru România același rol pe care îl îndeplinește Casa Regală a Marii Britanii pentru Regatul Unit. Să sperăm că această realitate socială va fi în curând consacrată și constituțional, prin restaurarea monarhiei“, a declarat Valentin Lungu, vicepreședinte al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. De asemenea, reprezentanții Clubului Monarhiștilor Clujeni și cei ai Inițiativei Tinerilor pentru Restaurarea Monarhiei susțin deschis acest demers. Referatul Consiliului Județean care fundamentează proiectul de hotărâre referitor la acordarea titlului de cetățean de onoare omagiază rolul istoric al Casei Regale, din trecut și din prezent. „Din dorinţa de a elogia şi de a-şi manifesta public recunoştinţa faţă de personalităţile marcante care au făcut cinste şi au contribuit esenţial la dezvoltarea judeţului Cluj în multiple planuri – economic, social, cultural, artistic, ştiinţific, muzical, sportiv şi la promovarea acestuia pe plan naţional sau internaţional, Consiliul Judeţean Cluj a instituit o practică unanim apreciată, aceea de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj – „Clujean de onoare“ acestor personalităţi de excepţie.

În acest context, în continuarea unei tradiţii glorioase, care a început acum aproape un secol şi jumătate, o dată cu fondarea Casei Regale a României, se remarcă în mod deosebit şi se impune a fi recunoscută şi apreciată implicarea susţinută, în multiple planuri, a Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României şi a Principelui Radu al României“, spun reprezentanții Consiliului. Ei amintesc faptul că reprezentanții Casei Regale a României au influențat decisiv istoria Clujului.

„Legăturile Casei Regale a României cu Clujul datează încă de pe vremea primului Rege al României, Majestatea Sa, Carol I, iar comunitatea clujeană a acumulat, în timp, o imensă datorie de recunoştinţă faţă de Casa Regală a României. Unul dintre cei mai faimoşi artişti originari din Cluj, Carol Pop de Satmary/Karoly Papp de Szathmary, a fost sprijinit direct de Majestatea Sa, Regele Carol I al României. Primul fotograf de război din lume, artistul clujean a fost numit şi fotograful oficial al Curţii Regale a României. În momentele mai dificile, a fost sprijinit financiar și moral de Majestățile Lor, Regele Carol I și Regina Elisabeta a României.

Regele Carol I al României a intervenit personal, în anul 1892, pe lângă împăratul Franz Jozef al Austro-Ungariei, pentru a obține grațierea liderilor românilor ardeleni, condamnați la închisoare în procesul Memorandiștilor de la Cluj.

Intelectuali ardeleni de frunte, precum Alexandru Papiu-Ilarian, absolvent al Liceului Piariștilor din Cluj și al Facultății de Drept din Cluj, au fost sprijiniți de Majestatea Sa, Regele Carol I, atunci când s-au mutat peste Carpați. În acțiunea de fondare a Societății Academice Române, devenită Academia Română, Regele Carol I al României a avut grijă să fie incluși reprezentanți ai tuturor comunităților românești, inclusiv ai Transilvaniei“.

Documentul amintit face referire și la rolul jucat de Familia Regală în Marea Unire, dar și la fondarea unor instituții culturale de prestigiu în Cluj. 

„Majestățile Lor, Regele Ferdinand I și Regina Maria, au avut un rol covârșitor în determinarea intrării României în primul război mondial și în realizarea Marii Uniri.  Majestatea Sa, Regina Maria, a participat personal la Conferința de Pace de la Paris pentru a obține recu­noașterea internațională a Rezoluțiunii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, care prevedea Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Majestatea Sa, Regele Ferdinand I, a refondat Universitatea din Cluj, la început aceasta purtând numele de Universitatea Daciei Superioare, apoi a luat numele marelui rege. Universitatea Regele Ferdinand I a fost o instituție de elită, a cărei tradiție este continuată azi de Universitatea Babeș-Bolyai.

Tot Regele Ferdinand I a contribuit la fondarea Operei Naționale Române și a Teatrului Național Român din Cluj. Sunt remarcabile acțiunile Familiei Regale din anii de după război. Doar în preajma Crăciunului din 1921, Majestatea Sa, Regele Ferdinand I și Alteța Sa Regală, Principele Moștenitor Carol, au fondat 150 de biblioteci populare în satele României Mari, inclusiv în județul Cluj.

Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, a sprijinit cultura românească într-o manieră care nu a putut fi egalată până acum. Generoasele subvenții ale Fundațiilor Regale au contribuit la susținerea unor mari intelectuali ai României. Filosoful clujean Lucian Blaga s-a numărat printre beneficiarii sprijinului regal. Fără sprijinul Majestății Sale, probabil că nu ar fi fost posibilă strălucitoarea efervescență culturală din perioada interbelică.

Regele Carol al II-lea a fondat, printre altele, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, instituţie de cultură aflată în prezent sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, împreună cu Principele Moștenitor Mihai, au sprijinit construirea Catedralei Ortodoxe Române din Cluj, un imens candelabru cu Coroana Regală aflându-se în naosul acestui lăcaș de cult. Tot Majestatea Sa, împreună cu Principele Moștenitor Mihai, au participat la ceremonia de sfințire a acestei Catedrale. Familia Regală a României a sprijinit și mutarea sediului Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de la Gherla la Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, a susținut construirea Academiei Teologice Greco-Catolice din Cluj, azi Academia de Muzică Gheorghe Dima“, mai spune documentul citat.

Casa Regală continuă să sprijine Clujul

De asemenea, documentul Consiliului Județean mai face referire la faptul că „Majestatea Sa, Regele Mihai I, a fost ocrotitorul Universității clujene în exil la Sibiu, în anii grei ai celui de-al doilea război mondial. Majestatea Sa, împreună cu Regina-Mamă Elena a României, au contribuit la alinarea suferințelor refugiaților din Transilvania de Nord. În numeroase orașe, precum Turda, au fost create instituții care au acordat primul ajutor refugiaților. Universitatea Regele Ferdinand I, în refugiu la Sibiu și la Timișoara, a beneficiat din plin de sprijinul Casei Regale a României iar la finalul celui de-al doilea război mondial, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, s-a implicat activ în lupta diplomatică ce avea să consfințească revenirea Transilvaniei de Nord la trupul Regatului României. Universitatea Regele Ferdinand I a revenit în Cluj cu sprijinul direct al Majestății Sale, Regelui Mihai I. Regele României s-a implicat și în alinarea suferințelor cauzate de conflagrația mondială, prin sprijinul acordat spitalelor și cantinelor clujene.

După căderea comunismului, Principesa Moștenitoare Margareta a României a venit în țară și, de 25 de ani, muncește neobosit în folosul României. În primele zile ale anului 1990, Alteța Sa Regală a vizitat Clujul, iar unul dintre primele sale interviuri a fost acordat seniorului presei clujene, Virgil Lazăr, simbol al
„României libere“ și deţinător al titlului de Cetățean de Onoare al județului Cluj. Alteța Sa Regală, Principesa Moște­nitoare, s-a implicat personal în acordarea unor burse în folosul elevilor clujeni, prin intermediul fundațiilor pe care le patronează. Numeroși artiști clujeni au beneficiat de sprijinul Alteței Sale Regale. Principesa Moștenitoare Margareta a României s-a implicat activ în promovarea intereselor europene și euroatlantice ale României. Și alți membri ai Familiei Regale au onorat Clujul cu vizitele Lor. Majestățile Lor, Regele Mihai I și Regina Ana, au vizitat în repetate rânduri capitala Transilvaniei. Majestatea Sa, Regele Mihai I, este Profesor Honoris Causa al Universi­tății Babeș-Bolyai și Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

De asemenea, Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, s-a implicat în promovarea și susținerea unor acțiuni culturale și educative. Numeroasele lansări de carte, organizate în școli sau la Centrul Cultural Casino, patronajul acordat unor inițiative educaționale, precum concursul de citit al Transylvania College sau fondarea Royal School in Transylvania, participarea la dezbateri sau conferințe științifice, precum cea găzduită în toamna anului 2013 de Biblioteca Centrală Universitară sunt semnificative în acest sens“. Membrii Familiei Regale continuă să susțină proiectele de viitor ale comunității clujene. “Este remarcabil Înaltul Patronaj Regal acordat de Altețele Lor Regale, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, celui mai frumos festival agrar din România, Transilvania Fest, inițiat de către Indrei și Pamela Rațiu la Turda, sub numele de Turda Fest. Acest festival a dus județul nostru în Cartea Recordurilor, prin cea mai lungă funie împletită din ceapă, la Turda, și prin cel mai mare coș de nuiele din lume, împletit în Cluj-Napoca.

Nu putem trece cu vederea implicarea Altețelor Lor Regale în susținerea inițiativelor diplomatice ale României sau în promovarea în străinătate a produselor românești.

Legăturile Casei Regale a României sunt continuate de Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României. Lansările de carte din diferite școli din județ sau de la Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor, conferințele științifice organizate la Universitatea Babeș-Bolyai sau la Biblioteca Centrală Universitară, cu participarea Alteței Sale Regale, sunt remarcabile. De asemenea, este semnificativ faptul că Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României, a acordat pe scena Operei Naționale Române din Cluj Înaltul Său Patronaj Asociației Curtea Veche care promovează donațiile de carte“, mai afirmă reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare“ celor două Alteţe Regale şi a însemnelor distinctive realizate în acest sens urmează a avea loc în cadrul unei ceremonii publice organizate de către Consiliul Judeţean Cluj, arată referatul de aprobare al proiectului de hotărâre de Consiliu Județean.   

 

Propunerea este susținută și de reprezentanți ai societății civile, precum:

 -Mircea Miron, președinte Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei – filiala Cluj

 -Valentin Lungu, vicepreședinte Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei

 -Cornel Jurju, vicepreședinte Clubul Monarhiștilor Clujeni

 -Radu Copăceanu, vicepreședinte Clubul Monarhiștilor Clujeni

 -Dan Dumitrana, dirijor Corala Regală Transilvană, artist liric al Operei Naționale Române

 -Julian Hingley, director fondator Royal School in Transilvania

  -Adrian Oros, deputat, prorector USAMV

 -Cornel Cătoi, decan al Facultății de Medicină Veterinară, USAMV

 – Iancu Morar, prodecan al Facultății de Medicină Veterinară, USAMV

 -Adrian Ivan, șeful departamentului Istorie contemporană și relații internaționale, UBB

 -Lucian Năstasă Kovacs, directorul Muzeului de artă

 -Carmen Ciongradi, directorul Muzeului de Istorie

 -Alin Golban, administrator Clujust.ro

 -Mihaela Miron, director tipografia Impress

 -Cristina Naghi, dirijor Corul Allegria

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă