6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAstărăstoae, condamnat la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese

Astărăstoae, condamnat la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese

Şeful Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae a fost condamnat, joi,  la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, informează ziarul local ziaruldeiasi.ro.

Decizia nu este definitivă.

Șeful colegiului medicilor din România nu a vrut să comenteze decizia magistraților.

În rechizitoriul întocmit de procurori se precizează că Astărăstoae s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale" câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

"În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă şi de prestări servicii cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât şi cea a angajatului", a declarat procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

În rechizitoriu se mai precizează, totodată, că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieşeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susţinut în faţa procurorilor că funcţiile i-au fost propuse de Consiliul de Administraţie al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituţiei nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă