15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialATENTAT TERORIST, dejucat la Târgu Secuiesc. Autorul a fost ARESTAT

ATENTAT TERORIST, dejucat la Târgu Secuiesc. Autorul a fost ARESTAT

UPDATE 23,30:  Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi seară, arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila.

Arestarea fusese propusă de DIICOT. Beke Istvan Attila este acuzat că a încercat să confecţioneze o bombă artizanală, pe care s-o detoneze la Târgu Secuiesc. Explozia urma să aibă loc în timpul ceremoniei de sărbătorire a Zilei Naţionale a României.

UPDATE 22.00:  Beke Istvan Attila, reținut de DIICOT pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze la Târgu Secuiesc, a fost dus la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare.

Suspectul ar fi dorit să detoneze bomba în timpul ceremoniei de sărbătorire a Zilei Naţionale a României.

UPDATE 18.00: Prefectul judeţului Covasna susţine că semnale privind acțiunile extremiste din județ ”au fost multe în ultimii ani”. Potrivit prefectului Sebastian Cucu, era doar ”o chestiune de timp” până la o ”tentativă cu bombă” precum cea de la Târgu Secuiesc. 

UPDATE 17.45: Anchetatorii au efectuat o descindere la imobilul din judeţul Covasna unde locuieşte Beke Istvan Attila, suspect că încerca să comită un act terorist.

UPDATE 17.30: Suspectul de terorism din Covasna a fost adus la sediul DIICOT București pentru a fi audiat.

UPDATE 17.15: SRI susţine că l-a MONITORIZAT permanent pe teroristul din Covasna, astfel că populaţia nu a fost în pericol.

UPDATE 17.00: Prima reacție a unui lider UDMR după tentativa de atentat terorist. Președintele UDMR Mureș a declarat că extremiștii ca bărbatul care intenționa să detoneze o bombă la parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc, nu au ce căuta în societatea românească și în cea transilvană.

Un bărbat a fost reținut în Covasna, de procurorii DIICOT, după ce ar fi încercat să plaseze un dispozitiv explozibil la parada de 1 Decembrie de la Târgul Secuiesc. Persoana ar fi membră a structurii naționalist-extremiste ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”. 

Potrivit procurorilor, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora.

Acţiunea bărbatului a fost oprită prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă