11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAtenție la hainele ”de firmă”. Poliția și ANPC au oprit de la...

Atenție la hainele ”de firmă”. Poliția și ANPC au oprit de la vânzare atricole textile în valoare de peste 3,8 milioane de lei

Haine de ”firmă” la prețuri mult prea accesibile, pentru care nu se dau facturi sau chitanțe, ar trebui să dea de gândit amatorilor de mărci protejate. Multe dintre aceste articole vestimentare, dacă nu chiar toate, sunt contrafăcute, atenționează Poliția și ANPC.

Cinci dosare penale pentru evaziune fiscală și contrafacere de mărci au fost întocmite și 69 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea cerințelor legale de comercializare a bunurilor au fost aplicate, în urma unei acțiunii desfășurate săptămân atrecută într-un complex comercial.  De asemenea, au fost oprite de la comercializare produse textile în valoare de peste 3.800.000  de lei, transmite IGPR.        

În urma acțiunii desfășurate, la sfârșitul săptămânii trecute, de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliției Române împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu sprijinul Jandarmeriei Române, pentru verificarea legalității operațiunilor comerciale desfășurate într-un complex commercial din apropierea Bucureștiului au fost întocmite 5 dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrafacere de mărci.

De asemenea, au fost indisponibilizate peste 650 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci protejate, în valoare de 108.000 de lei.

În acest caz, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrafacere de marci.

Totodată, în urma acţiunii de control specialiștii A.N.P.C. a verificat 40 de operatori economici la care s-au constatat abateri de informare cu privire la modul de etichetare şi marcare  la comercializarea  produselor textile. Valoarea produselor controlate fiind de peste 3.850.000 de lei.

La  momentul controlului a fost dispusă măsura de oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor constatate pentru 15.586 de produse textile şi 236.634 ml. de material textile. Valoarea totală a acestor bunuri depășeșete 3.800.000 de lei, iar în urma verificării produselor au fost aplicate 69 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 239.000 de lei.

La 30 de operatori economici s-au constatat abateri cu privire la respectarea cerinţelor privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzătoare şi marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile, iar la 34 de operatori economici s-au constatat abateri cu privire la etichetarea şi marcarea în limba română a compozitiei fibroase.

La 5 operatori economici s-au constatat abateri cu privire la legalitatea funcţionării, afişarea în mod vizibil a denumirii unitătii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate al societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare; afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, conform legislației în vigoare.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă