12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAtenție șoferi: De la 1 iulie vor creşte și amenzile de circulaţie!

Atenție șoferi: De la 1 iulie vor creşte și amenzile de circulaţie!

Creșterea salariului minim brut pe economie, de la 1 iulie, vine și cu scumpirea amezilor de circulație. Potrivit Codului Rutier (la articolul 98),amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Așadar, o creştere a salariului minim la 900 de lei, de la 1 iulie 2014, duce și la creșterea punctului de amendă la 90 de lei.

Potrivit Codului Rutier, clasele de sancțiuni sunt următoarele:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă (180 sau 270 de lei, de la 1 iulie)
– clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă ( 360 sau 450 de lei, de la 1 iulie)
– clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă (între 540 și 720 de lei de la 1 iulie)
– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă (între 810 şi 1.800 de lei, de la 1 iulie)
– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, adică între 1.890 și 9.000 de lei (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

Începând cu data de 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de sigurantă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amenda de 180 sau 270 de lei. Aceeaşi sanctiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprire neregulamentară și circulaţia pe “interzis”.

De asemenea, cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sancţionate, printre altele, staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h, pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă