10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAu apărut STENOGRAMELE în cazul traficului de influență din biroul premierului. Duicu:...

Au apărut STENOGRAMELE în cazul traficului de influență din biroul premierului. Duicu: Tobă știe tot!

Stenogramele din dosarul baronului PSD, Ioan Adrian Duicu, acuzat de trafic de influență în biroul premierului Victor Ponta, arată că șeful IGP, Petre Tobă a fost complicele baronului.

”Deci, o cunoaște pe soție, șefu' tău, Tobă. Au avut niste acțiuni împreună la Craiova. (…) Știa unde vrea să se ducă. Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până te hotărăști tu să pleci acolo”, spune președintele CJ Mehedinți, Ioan Adrian Duicu, într-o discuție cu şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Ștefan Ponea, potrivit stenogramelor obținute de Hotnews.

”Poți să-l suni, să vezi cum te abordează acuma da' mai lasă-l puțin că eu plecai, el mai rămasă două minute după mine, acolo. Că l-a chemat șefu' al mare acolo”, îl sfătuiește Duicu pe Ponea. 

În referatul de arestare al baronului, procurorii DNA au menționat că șeful IGP, Petre Tobă a mers la guvern la soclicitarea premierului Victor Ponta și că la discuțiile cu Duicu ar fi participat și ministrul de interne de atunci, Radu Stroe. Ponta a negat însă că l-a chemat pe Tobă iar acesta, la rândul său, a declarat că nici premierul, nici ministrul Stroe nu au participat la discuțiile cu Duicu.  

STENOGRAME:

In data de 13.06.2013, la ora 11:38, Duicu primeste un SMS de la Ponea, cu urmatorul continut: "Sunteti cel mai tare…Stiam eu dar nu ma asteptam chiar asa! Am emotii!". O ora mai tarziu, la Duicu il suna pe Ponea.

Ponea: Alo?
Duicu: Sefu'? Ce faceti, sefu'?
Ponea: Am raspuns mai tarziu ca am iesit…eram dincolo, in sala. 
Duicu: Sunteti cel mai mare smecher!
Ponea: Eu?
Duicu: Da!
Ponea: (Rade)…
Duicu: Suta la suta…
Ponea: Ei! Sunt?!
Duicu: Un sfert de ora, in birou' oval, s-a vorbit despre familia dumneavoastra!…
Ponea: Eu ma bucur daca ma apreciaza si pe mine presedintele de la Mehedinti, in rest…n-am nici o treaba!
Duicu: Da? Deci, o cunoaste pe sotie, sefu' tau, Toba. Au avut niste actiuni impreuna la Craiova.

Ponea: Da. Pai si pe la Mehedinti a fost. 

[Stenograma Duicu Ponea 2]
Duicu: Da. Da. O stie bine. Stia unde vrea sa se duca. Tie ti-a rezervat director adjunct la Ordine Publica si-l tine pana te hotarasti tu sa pleci acolo. Si am spus: Domne', nu pleaca acuma de-aicea. Iasa o promotie de absolventi noi acuma, pe 28, din care o sa-ti dea un numar mai consistent de oameni acia, la Mehedinti. Sa-i faci raportu' ala cu Ianosi, fara niciun fel de problema. 
Ponea: Ihi. 
Duicu: Asa. Il suni tu si o sa vez cam cum…
Ponea: Asa am si discutat, am analizat in sedinta de comanda, mi-a propus domnu'' Stoica, sa-l imputernicim pe Ianosi in locu' lu' Oprita si trebuie sa-i trimit documentele maine, poimaine, la…
Duicu: Poti sa-l suni, sa vezi cum te abordeaza acuma da' mai lasa-l putin ca eu plecai, el mai ramasa doua minute dupa mine, acolo. Ca l-a chemat sefu' al mare acolo. 
Ponea: I! Veniti astazi?
Duicu: Vin astazi. Da. E ok si cu partea cealalta. Absolut ok! 
Ponea: Pai, asta ma intereseaza cel mai…
Duicu: Absolut ok! Absolut ok! Pentru ca ti-am spus…subiectu' a fost si…cand venii cu treaba asta, zic: Este sotia…A! Da. Stia subiectu' de ea, ca vrea sa vina la Parchetu' General, ca la DNA, a avut o problema si ca n-a pus-o acolo. Stia tot Toba! Tot stie. Absolut stie! Ca zice ca ti-a dat un numar mai mare de oameni si anu' trecut…ti-a dat mai multi oameni. 
Ponea: Pai, da. Da' n-a fost atat de mare. 
Duicu: Pai, da. Da' a zis ca au fost cincizeci de oameni…din promotie…sau nu stiu cum dracu' a zis. Cincizeci de oameni pe toata Romania si ce inseamna aia la…
Ponea: I! Nu. Eu am avut inainte o relatie buna. Dupa aia, cred ca din cauza lu' domnu' Stanisoara…mi-a stricat-o cu domnu' Toba. 
Duicu: Ma, tu n-auzi ce-ti spun?! Sa vezi ce relatie ai de-acum incolo!
Ponea: Abia astept sa va intoarceti, sa-mi povestiti.
Duicu: Da. Ti-am spus, suna-l peste vreo ora. 
Ponea: Ihi. 
Duicu: Intelegi? 
Ponea: Da. 
[Stenograma Duicu Ponea 3]

Duicu: Ca l-a chemat acolo la birou. 
Ponea: Il sun. Il mai las un pic si dupa aia-l sun. 
Duicu: …Daca ai fi fost cu mine acolo sa…
Ponea: Pai, daca mi-a zis sa nu vin. 
Duicu: Nu. Da' intelegi ce zic?
Ponea: Ihi…
Duicu: Deci, e absolut ok. O sa urmeze treaba aia cat de curand. Cealalta zic. Ceea ce te intereseaza cel mai mult adica. 
Ponea: Da. Da. Da. 
Duicu: Si a zis: Da, o cunosc, am avut niste actiuni impreuna cu ea acolo. Mai multe actiuni zice ca a avut , pe contrabanda cu tigari, cu nu stiu ce, cu…
Ponea: Ihi. 
Duicu: Ca spunea…
Ponea: Da. I-a trimis si felicitari si multumiri si…a trimis acasa. 
Duicu: Da, ma. Da. N-auzi? Stia absolut tot vis-a-vis de tine! Tot! 
Ponea: Asta-i bine. Da' sper ca nu ma stie de rau. 
Duicu: Nu. nu. Nu. Esti dubios, atata mi-a spus. Esti dubios, esti…si foarte reticent, esti asa…tot timpu' tu ai o problema. 
Ponea: (Rade)…
Duicu: Dubios, nu in sensu' ca faci prostii. Intelegi? Dubios in sensu' ca esti dificil. Dificil e mai bun termenu' decat dubios. 
Ponea: Aha. Sunt suspicios. 
Duicu: Dificil. In zona asta a fost. Dificil. Si exemplu' cu dificilu' a fost de la plecatu' tau ca ti-a asigurat postu' de directoru' adjunct la Ordine Publica si nu te-ai dus. Si…Cum sa se duca, ba?! Ca ce sa faca pe-aci? Vine gura-casca?! Aia ramane acolo si el gura-casca prin Bucuresti?! Ce sa faca?! Isi crea o problema si mai mare cu sotia decat o avea! Ca zicea ca se rezolva pentru el si…Ti-am spus… nu era in alta parte. Intelegi? 
Ponea: Grigore e in concediu. Si-a luat o zi de concediu. Il cautai astazi pe-acia, nu e. E in Bucuresti. 
Duicu: Nu stiu. Da' n-are ce sa mai faca. Cu el e inchisa treaba. Intelegi? (…)

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, se află în stare de arest preventiv, prin decizia din 30 iunie a Curții de Apel București, fiind urmărit penal de DNA într-un dosar în care e acuzat pentru șapte infracțiuni, printre care trafic de influență, cumpărare de influență și instigare la dare de mită. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă