12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAudieri pe bandă rulantă la DNA Oradea, în cazul mitei de la...

Audieri pe bandă rulantă la DNA Oradea, în cazul mitei de la Casa de Pensii Bihor

Peste 50 de beneficiari de pensii ilegale au fost audiați, începând de luni, la sediul DNA Bihor, în calitate de martori, în cazul mitei de la Casa de Pensii Bihor. Până la sfârșitul săptămânii numărul persoanelor audiate va depăși 100, informează Mediafax.

Surse din cadrul DNA Oradea au declarat, miercuri, că în cursul zilei de luni a început audierea martorilor în dosarul de corupție de la Casa de Pensii Bihor, dosar preluat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Citește și: Arestări în masă la Casa de Pensii Bihor. Medicii și asistenții luau ȘPAGĂ și 50 de lei de la pensionari

Mai mult, sursele citate au precizat că numărul persoanelor audiate va ajunge la peste o sută până la sfârșitul săptămânii.

Martorii audiați sunt beneficiari ai pensiilor obținute ilegal, conform procurorilor.

În luna iunie, zece medici și asistenți medicali de la Casa de Pensii Bihor au fost iniţial reținuți, în urma unor percheziţii făcute la instituţie şi la locuinţele lor, iar ulterior au fost arestați preventiv de Tribunalul Bihor, pentru luare de mită, complicitate la luare de mită și tăinuire.

Astfel, magistrații Tribunalului Bihor au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a cinci medici și cinci asistenți medicali de la Comisia de Exptertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor – Emilia Mariana Cun, Gianiana Mihaela Țigan, Anca Dominica Grigorescu, Johannes Ladislaus Pelle, Ana Guț, Violeta Dorina Coșa, Ovidiu Pleșa, Monica Teodora Ignat, Vasile Sălăjan și Ioana Precup.

Potrivit unui comunicat de presă transmis atunci de Parchetul Tribunalului Bihor, medicul Vasile Sălăjan a primit în mod repetat sume cuprinse între 50 de lei și 400 de euro de la persoane care s-au prezentat pentru examinarea clinică pentru încadrarea în grad de invadilitate sau pentru alte proceduri.

Asistenta medicală Ioana Precup este considerată complice la luare de mită, după ce l-ar fi ajutat pe Sălăjan să primească mita, având rol de intermediar. Cei doi ar fi împărțit banii câștigați. Pe de altă parte, asistenta ar fi primit mită sume cuprinse între 20 și 100 de euro.

Procurorii susțin că și medicul Ovidiu Pleșa și asistenta Monica Teodora Ignat primeau mită între 50 de lei și 300 de euro, după aceeași schemă în care asistenta era intermediarul și cei doi împărțeau sumele câștigate.

În cazul medicului Anca Dominica Grigorescu și al asistentului Johannes Ladislaus Pelle, procurorii spun că primeau mită între 50 și 500 de lei.

De asemenea, medicul Emilia Maria Cun și asistenta Gianiana Mihaela Țigan ar fi primit sume cuprinse între 50 și 650 de lei pentru a ajuta persoane să obțină diverse documente medicale, în timp ce Ana Guț și asistenta Violeta Dorina Coșa ar fi încasat între 50 de lei și 100 de euro.

Polițiștii au făcut, în 17 iunie, 36 de percheziții atât la locuințele, cât și la locurile de muncă ale persoanelor suspectate.

Astfel, în mașina medicului Vasile Sălăjan au fost descoperite și apoi ridicate sume de bani, mai exact 6.000 de lei, 3.500 de euro și 18.500 de forinţi. În cabinetul acestuia au mai fost descoperiți 2.700 de lei și 50 de euro, iar acasă, alți 5.000 de euro.

De asemenea, la cabinetul Ancăi Domnica Grigorescu au fost găsite şi ridicate suma de 2.100 de lei și două plicuri cu 400, respectiv 150 de lei.

“Cu ocazia percheziției la o clinică medicală din Oradea, s-a stabilit că aceasta (Anca Domnica Grigorescu – n.r.) a creditat societatea în cauză, la care soțul dânsei deține calitatea de asociat, cu suma de aproximativ 400.000 de lei”, arătau procurorii.

În urma perchezițiilor la Ovidiu Pleșa, procurorii au găsit în mașina acestuia 5.000 de lei și 3.300 de euro. În cabinet său mai erau 4.865 de lei și 50 de euro, iar acasă, 5.500 de lei.

La cabinetul Emiliei Mariana Cun au fost găsiți 4.250 de lei și 200 de euro, iar la locuința sa, 130.365 de euro, 207.200 de lei, 3.186 de dolari americani, 10.640 de franci elveţieni și 44.500 de forinţi. Şi Cun creditase o firmă la care este asociat și administrator, cu suma de 219.000 de lei, se mai arăta în comunicat.

La cabinetul medicului Ana Guț au fost găsiți 6.238 de lei, 700 de euro și 300 de dolari ameriani. Acasă la medic, anchetatorii au mai găsit 700 de euro și 19.336 de lei, iar în mașină erau 205.710 de lei și 19.385 de euro. De asemenea, acasă la mama medicului au fost găsiți 772.200 de lei, 120.000 de dolari americani și 4.820 de euro.

În cazul Ioanei Precup, procurorii au ridicat 130 de lei de la cabinet, iar de la locuința acesteia au mai ridicat 70.200 de lei, 6.100 de euro și 1.000 de dolari americani, în timp ce la cabinetul Monicăi Teodora Ignat au fost găsiţi 1.170 de euro, 3.080 de lei și 2.000 de forinţi, iar la locuință 6.000 de lei.

La biroul lui Ladislaus Johannis Pelle a fost descoperită suma de 1.950 de lei, iar acasă la Violeta Dorina Coșa au fost găsiți 2.000 de lei și 800 de euro.

“De asemenea, s-a stabilit că între veniturile inculpaților în perioada fiscală 2012-2014 și valoarea tuturor bunurilor pe care le dețin rezultă discrepanțe majore”, se mai arăta în comunicatul procurorilor.

Anchetatorii susțineau că activitatea infracțională a acestora “a generat destabilizarea întregului mecanism de acordare a pensiilor de invaliditate, fapt care a determinat ca județul Bihor să fie printre județele cu cei mai mulți beneficiari de pensii de invaliditate (circa 32.000)”.

Procurorii au pus sechestru pe bunuri ale suspecților.

Cele mai citite

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...
Ultima oră
Pe aceeași temă