15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAura Răducu, aviz favorabil pentru Fondurile Europene

Aura Răducu, aviz favorabil pentru Fondurile Europene

Aura Răducu, propusă pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene, a primit, luni, un aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate. Astfel, au fost înregistrate 22 de voturi ”pentru” și o abținere, relatează Mediafax. 

“Este o onare de a fi în mijlocul dumneavoastră, vă mulţumesc pentru această ocazie şi totodată o mare onoare să fiu nominalizată pentru acest post de ministru al Fondurilor Europene şi vă asigur că o să fac tot ce pot pentru a utiliza experienţa pe care o am pentru a îmbunătăţi activitatea acestui minister şi a promova, derula, implementa cât mai rapid şi bine programele europene care duc la o dezvoltare economică şi socială”, a declarat în cadrul audierilor Aura Răducu, ministrul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru portofoliul Fondurilor Europene.

Citește și: Miniștrii lui Cioloș, audiați în comisiile de specialitate

Aura Răducu a subliniat că îşi doreşte foarte mult, în Ministerul Fondurilor Europene, cooperare, simplificare, transparenţă şi ajutarea beneficiarilor de fonduri europene.

“Îmi doresc să iau un pachet de acţiuni care să ducă la accelerarea implementării programelor europene. (…) Îmi doresc să fac foarte multe, sper să reuşesc cu ajutorul dumneavostră, nimeni nu poate face nimic de unul singur. Deci trebuie o structură bună, serioasă, responsabilă şi cooperare foarte multă atât cu beneficiarii, cu autorităţile locale, deci şi la nivel local şi la nivel central şi la nivel parlamentar”, a arătat Răducu, precizând că, fără a lucra în echipă, fără a monitoriza ceea ce este de făcut în cadrul ministerului, rezultatele “ies mai greu”.

Aura Răducu a ţinut să sublinieze că Ministerul Fondurilor Europene este “foarte complex”.

“Sunt nişte activităţi extrem de importante pe care le face acest minister, nu numai de a gestiona programe, dar şi de a le lega cu politicile sectoriale şi asta îmi propun şi asta îmi doresc. Nu este numai a implementa nişte staţii de epurare sau nu sunt numai nişte proiecte de infrastructutură sau proiecte de energie, dar trebuie legate de politică. Trebuie politica în sector, politica de apă, politica de transport”, a spus ministrul propus pentru Fonduri Europene, adăugând că va încerca să aibă o colaborare “cât mai bună” cu membrii Guvernului.

Aura Răducu, propusă pentru portofoliul Fondurilor Europene, a lucrat ca expert la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unde s-a ocupat de proiectele de infrastructură și mediu, dar și ca specialist al Comisiei Europene, la Direcția Generală Regio.

Aura Răducu are 59 de ani și a absolvit în anul 1980 Facultatea de Chimie Industrială, iar timp de mai mulți ani a fost manager de program și politici europene în cadrul Direcției Generale Regio a Comisiei Europene.

Ea a lucrat și la BERD, ca expert finațări europene și internaționale pe proiecte de infrastructură și mediu.

De asemenea, a coordonat planurile de mobilitate urbană durabilă (PMUD) pentru Bucureşti, Ilfov şi polii de creştere din România.

Ministrul propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, Aura Răducu, critica în 2011, la o conferinţă despre finanţarea sustenabilă a sistemelor de sănătate, rata de absorbție a fondurilor europene.

“Cu doar 5% fonduri cheltuite din cele peste 20 de miliarde de euro pe care UE ni le-a pus la dispoziţie începând cu anul 2007, România se află pe ultimul loc în UE într-un clasament al absorbţiei de bani europeni. Întâi trebuie numiţi factorii de decizie şi apoi responsabilităţile. Din 2006 încercăm să aflăm, de pildă, dacă sănătatea este o prioritate naţională. Am cerut lista spitalelor regionale şi nu ni s-a dat. Acum am cerut-o pe cea a spitalelor judeţene. Proiectele care sunt depuse nu sunt nişte proiecte propriu-zise, ci o listă de dorinţe”, spunea, atunci, Răducu.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă