4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAutoritatea Justiției trece prin mâna magistratului, restul sunt detalii

Autoritatea Justiției trece prin mâna magistratului, restul sunt detalii

Președintele CSM Marius Tudose a declarat, de Ziua Justiției, că în numele independenței justiției s-au antrenat societate, politicieni, televiziuni și ambasade, însă aceasta este garantată de Constituție, în timp ce autoritatea Justiției trece prin mâna magistratului.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a participat, duminică, de Ziua Justiției, la o ceremonie la Curtea de Apel București – Palatul Justiției.

El a arătat, în discursul său, că "laitmotivul ultimilor ani – pe fondul efervescenţei din viaţa politică românească, a bătăliilor din şi prin presă, a mizelor personale sau de grup – legate de unele cauze deduse judecăţii ori de unele condamnări sonore – a fost şi rămâne independenţa justiţiei".

"Ca într-o cruciadă, ne-am antrenat cu toţii: sistem, societate, politicieni, televiziuni, ambasade; în numele aceluiaşi principiu, dar în tabere diferite, pe poziţii de adversitate, cu arme şi strategii sonore – aproape toate ineficiente – şi cu toţii partizani ai aceleiaşi idei: independenţa justiţiei. S-a scris în presă, s-a discutat pe toate canalele de ştiri, s-au făcut verificări, s-au redactat rapoarte şi comunicate de presă, s-a constituit chiar o "Comisie specială a Senatului pentru evaluarea democraţiei și a statului de drept în România". Şi toate acestea, într-o risipă de resurse şi muniţie în care ne-am antrenat unii pe alţii pentru a crea ce? Independenţa justiţiei este un principiu fundamental al dreptului şi este garantată prin Constituţia ţării. Iar autoritatea Justiţiei, respectul şi încrederea cetăţeanului în aceasta trece prin mâna magistratului. Punct. Restul sunt detalii care nu au voie să facă diferenţa", a declarat Marius Tudose.

El a mai spus că, în această zi, trebuie reamintit că "echilibrul puterilor în stat nu este o utopie şi nici o simplă lozincă folosită în discursuri publice, ci un principiu fundamental al Constituţiei României".

"O competiţie între puterile statului, iniţiată şi întreţinută indiferent de către cine şi în ce scop, nu se va finaliza niciodată cu un clasament şi cu o festivitate de premiere la care să se înalţe drapelul şi să se cânte imnul de stat. Într-o astfel de competiţie nu câştigă nimeni, dar cu siguranţă pierd societatea şi cetăţeanul", a spus președintele CSM.

Totodată, el a arătat că, la aproape un an şi jumătate de la aplicarea noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, adevărata provocare a acestora este dată de neconstituţionalitatea unor prevederi şi relativa armonizare cu legile speciale în vigoare şi chiar cu alte prevederi conţinute în acelaşi cod și i-a îndemnat pe judecători să aibă curaj și clarviziune în luarea deciziilor.

"Contrar unor susţineri publice, venite din alte zone instituţionale sau de interes, ar fi excesiv să considerăm noile coduri – penal şi de procedură penală – ca fiind un eşec. Trebuie, însă, să începem să numim lucrurile şi să ne raportăm mai întâi la cauze pentru a înţelege şi, de ce nu, a contracara sau diminua efectele care, din păcate, trec dincolo de sălile de judecată. În acest context, mă adresez colegilor judecători – şi fac apel la experienţa lor profesională – cu îndemnul de avea curajul, clarviziunea şi fermitatea conştiinţei în luarea tuturor deciziilor privitoare la actele procedurale susceptibile a fi afectate de neclaritatea sau inconsistenţa normei juridice. Este o provocare profesională individuală la care avem obligaţia să răspundem ca judecători, înainte de a aplica un text de lege", a mai spus Tudose.

La ceremonia de la Palatul Justiției au mai fost prezenți ministrul Justiției Robert Cazanciuc, procurorul general Tiberiu Nițu, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti, ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România, ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul judiciar, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă