21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Cutremur în Nepal, cu peste 1.000 de morți. Avalanșele au făcut...

FOTO. Cutremur în Nepal, cu peste 1.000 de morți. Avalanșele au făcut 18 victime pe Everest. MAE: 19 români, între care patru alpiniști, sunt în Nepal

UPDATE duminică 12.32: MAE a anunțat duminică că, după cutremurul din Nepal, au fost identificați 19 cetățeni români, care au fost contactați și se află în afara oricărui pericol.

UPDATE duminică 11.00

Alex Găvan a transmis din nou informații pentru digi24  despre situația de pe muntele Everest. Potrivit alpinistului român, o replică de 6,7 a avut loc din nou, care a provocat trei avalanșe mici, însă fără să se producă alte pagube.

Aceasta este cea mai mare replică de de la seismul de ieri, a avut epicentrul în Nepal, la 71 de kilometri de capitala Kathmandu, la o adâncime de circa 10 kilometri. 

UPDATE 23.04: Seismul a provocat moartea a cel puţin 1.341 de persoane, a anunţat poliţia nepaleză, citată de Reuters, conform Mediafax.

UPDATE 21.55: 10 români se află în Nepal. Patru dintre aceștia sunt alpiniști români, iar ceilalți șase sunt turiști, a anunțat Ministerul de Externe.

Citește și:  MAE: Alpiniștii români sunt în siguranță. 10 români se află în Nepal

UPDATE 21.40: Armata indiană a găsit 18 cadavre pe Everest, conform Reuters.

Citește și: Nou bilanţ al victimelor cutremurului din Nepal. Armata indiană în căutarea alpiniştilor urcaţi pe Everest

UPDATE 17:00: Tabăra de bază a alpiniștilor de pe Everest a fost sever afectată. Pe Everest, se află cinci alpiniști români: Alex Găvan, Daniel Mazur, Teofil Vlad, Zsolt Torok și Justin Ionescu.

Dintre aceștia, se știu informații doar despre doi dintre ei, Alex Găvan și Daniel Mazur.

Citește și: Asociația Română pentru Alpinism: Tabăra de pe Everest a fost sever afectată

UPDATE 15.00: MAE precizează că misiunea diplomatică din India are în atenție un grup de alpiniști români aflați într-o expediție în regiune, precum și un grup de turiști români care se află în Kathmandu. Până în acest moment, MAE nu a primit solicitări pentru oferirea de sprijin consular și nici vreo informație privind decesul vreunui român în urma seismului din Nepal.

Citește și: Măsurile luate de MAE, după cutremurul din Nepal

După cutremurul din Nepal, s-au produs o serie de avalanșe pe Everest, unde se aflau mai mulți alpiniști, printre care și românul Alex Găvan. Mai mulți alpiniști au rămas blocați.

Alex Găvan a scris, pe Twitter, că a fugit din cort pentru a-și salva viața și că este nevătămat.

Găvan se află într-o expediție pe Everest din luna martie.

Și alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost “grav avariată” şi echipa sa este blocată. “Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea”, a scris el, pe Twitter.

Citește și: UPDATE. VIDEO. Peste 750 morți și clădiri distruse, după cutremurul de 7,9 grade, în Nepal

Publicaţia Times of India a scris de asemenea, pe Twitter, că bazele 1 şi 2 de pe Everest au fost avariate de avalanşe, numeroşi alpinişti fiind daţi dispăruţi, conform Mediafax.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,5 s-a înregistrat, sâmbătă. în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând pagube importante. Seismul s-a resimțit in India și Pakistan.

Cele mai citite

România are nevoie de o nouă generație de lideri politici, educați pe modelul occidental, consideră rectorul SNSPA

România trebuie "să investească încredere într-o nouă generație de lideri politici, educați și formați pe modelul occidental", consideră profesorul Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă